Domov | DOCPIE | DOGODEK V SERRESU

DOGODEK V SERRESU

Na spodnji povezavi najdete povzetke vseh predstavitev, ki so potekale na konferenci v Serresu. 

www.srce-me-povezuje.si/UserFiles/File/drustvolaz/ANNEX-narrative%20report.pdfRazvoj regij in mest preko državljansko udeležbe v okviru Evropske unije

Kako lahko mesta in regije v Evropski uniji razvijejo mreže za sodelovanje?
Kako lahko državljani aktivno sodelujejo pri razvoju svojih mestih?
Kako delujejo institucije v EU in kaj je evropsko državljanstvo?
Kakšno vlogo ima prostovoljstvo pri razvoju mesta?

Ta vprašanja in še številna druga, so vprašanja, ki jih bomo raziskali, med dvodnevnim dogodkom organiziranim med 30/6 in 07/01, ki ga gostita občina Serres in Club Serres za UNESCO. Tema dogodka je »Razvoj regij in mest preko državljanske udeležbe v okviru Evropske unije«

V času dogodka, bo mesto Serres gostilo delavnice za državljane, izvajalo bo izobraževalne dejavnosti za otroke in predstavitev evropskih in nacionalnih organizacij in institucij.

Na dogodek so povabljeni govorniki iz grškega ministrstva za notranje zadeve, organov upravljanja evropskih programov teritorialnega sodelovanja, Europe Direct, predstavništva Evropske komisije v Grčiji in še veliko več lokalnih in regionalnih partnerjev, ki bodo raziskovali in razpravljajo z državljani, kako lahko evropska mesta in regije preoblikujejo preko medregijskega sodelovanje in aktivnega državljanstva.

Za več informacij obiščite uradne spletne strani občine Serres in Club Serres za UNESCO

In uradno stran dogodka na FB: https://www.facebook.com/events/441806692658295Dogodek št. 3 z naslovom Promocija Evropskih regij (Promotion of EU regions) bo potekal med 30. 6. In 1. 7. 2015 v grškem mestu Serres.

Organizatorja dogodka sta Občina Serres in Club UNESCO Serres.

         

Prizorišče: Asteria Municipal Theatre, Serres, Greece

Tukaj lahko najdete DNEVNI RED dogodka. 
 

PREGLED DOGODKA
Narod ni trdna in enotna sestava - je sestava njegovih državljanov, mest in regijah; tradicije, jezikov; kulture in zgodovino. Tako tudi Evropska unija ni le skupek narodov: je skupek  vseh teh regij in mest, vseh različnih ali podobnih kultur. Kot taka, EU ni nejasen institucija - je vsota vseh evropskih državljanov ki se identificirajo s svojimi kraji in njihovimi mesti.

V svojem jedru, je mesto središče na večih ravneh socialne interakcije. Spodbujanje državljanov, da so dejavni na področju prostovoljstva, kulture, izobraževanja in gospodarstva v bistvu spodbuja državljansko udeležbo v mestnem življenju. Če so državljani aktivni v svojem mestu, so pogosto zanimajo za demokratične postopke, ki oblikujejo njihovo politiko in njihovo prihodnost.

Po besedah ​​angleškega pesnika Johna Donneja, noben človek ni otok. Ali pa, če ga parafraziramo, otok ni mesto. V Evropski uniji so mesta in regije med seboj povezani na politični, gospodarski in velikokrat tudi kulturni ravni.

 

CILJI DOGODKA SO:

• predstaviti povezavo med aktivnim državljanstvom in mestom / regionalni razvoj
• raziskati lokalne rešitve in spodbujati izmenjave dobrih praks in znanj med partnerji
• obveščanje o pobudah regionalnega sodelovanja in o politiki EU
• okrepitev transnacionalnih vezi med sodelujočimi državami / regijami
• spodbujati raznolikost regij v EU, s predstavitvijo sodelujočih regij (projektni partnerji)