Domov | Zgodilo se je

Zgodilo se je

Predavanje o hišnih in družinskih vrtovih

V četrtek 26. Novembra 2015 ob 18:00 je v dvorani gasilskega doma v Jablanici potekalo predavanje z naslovom Hišni in družinski vrtovi. Predavateljica je bila krajinska arhitektka s 30 letnimi izkušnjami ga. Nataša Bučar Draksler.

Uspešno izvedena delavnica "Pomembnost ravnovesja živalskih vrst na vrtu"

V četrtek, 29. oktobra, je Društvo Laz v goste povabilo g. Ivana Esenka, izrednega poznavalca in strokovnjaka na področju proučevanja živalstva in njegovega pomena v vrtni ekologiji.G. Esenko  je napisal vrsto poljudnih in strokovnih člankov in tudi več knjig za otroke, mladino in odrasleUdeležba na mednarodni konferenci v Italijanski Bresci

Drugi vikend v oktobru 2015 so se člani Društva Laz odpravili  v Bescio na zaključno – četrto konferenco, ki je potekala v okviru projekta Democratic Ownership and Civic Participation in Europe" – DOCPIE. Udeležilo se jo je 45 članov društva.

Spoznavanje LAS projektov na Slovaškem, 10-12. julija 2015

Na povabilo Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je partner v projektu LAGs4EU, ki je sofinanciran s sredstvi Evropske unije preko programa Evropa za državljane, se je prvega projektnega dogodka na Slovaškem udeležila tudi predsednica društva LAZ  Jelka Babič, ki je tudi članica razvojnega sveta LAS ...

Uspešna izvedba prireditve Poletna muzejska noč 20. junija 2015

Obiskovalci prireditve Poletne muzejske noč na Bregu pri so bili navdušeni nad programom. 
Na sobotni večer, 20. junija je bilo na Bregu pri Litiji zelo živahno. Vrata stalne razstave zbirke savskih prodnikov, ki se nahaja v gasilskem domu na Bregu pri Litiji so bila odprta za vsakega obiskovalca. Zbirka je bila ...

Društvena ekskurzija v Spodnje Savinjsko dolino 30. maja 2015

Spoznavanje uspešnih projektov širom Slovenije je vsakoletni program društva. Letos nam ni bilo treba daleč, da smo spoznali resnično odlične primere dobrih praks razvoja podeželja v Spodnje Savinjski dolini. Navdušeni smo bili, priporočamo ogled.

Predstavitev prostovoljstva na OŠ Šmartno pri Litiji

V četrtek 11. junija 2015 je Društvo za razvoj podeželja LAZ organiziralo predstavitev o prostovljstvu na Osnovni šoli šmartno pri Litiji. 

Društvo LAZ na Vrtiljaku NVO - lovljenje idej, 4. junij 2015

4. junija 2015 se je Društvo LAZ v parku Zvezda v Ljubljani udeležilo Vrtiljaka NVO – lovljenje idej. Neformalnega sproščenega druženja, kjer so se člani NVO lahko predstavili s svojimi aktivnostmi. 

Dan jagod in špargljev, 24. 5. 2015

V nedeljo 24. maja 2015 je Društvo za razvoj podeželj LAZ v sodelovanju z ŽRD Litija izvedlo že 7. tradicionalno prireditev Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji.

Ogled zeliščnega vrta, 14. 5. 2015

V četrtek 15. maja ob 17.00 uri se je na zeliščni kmetiji Pr' Janez v Gradišču pri Litiji odvil ogled zeliščnega vrta gospe Pavle Rozina. Pavla Rozina se že vrsto let ukvarja z gojenjem zelišč, ogled zeliščnega vrta pa je bil nadaljevanje njenega jesenskega predavanja o zeliščih. 

Pohod po pohodu, 12. 4. 2015

Na toplo spomladansko nedeljo 12. aprila 2014 smo se organizatorji 12. pohoda po Jablaniški poti podali na pohod po pohodu. 

12. pohod po Jablaniški poti, 28. 3. 2015

Društvo za razvoj podeželja LAZ je organiziralo že 12. Tradicionalni pohod po jablaniški poti. Organizatorji smo bili presenečeni nad povprečno udeležbo, saj smo zaradi čudovitega sončnega vremena pričakovali več pohodnikov. Posebnost letošnjega pohoda je bila možnost izdelave velikonočnih butaric ob poti.

Občni zbor društva LAZ 20.3.2015

 Občni zbor Društva za razvoj podeželja LAZ, ki je bil 20. marca 2015 je bil priložnost za pregled delovanja društva v preteklem letu in programa dela v letošnjem letu. Poleg že ustaljenih prireditev, predavanj, izletov, bomo izvajali kar nekaj projektov, med katerimi je največji in najbolj zahteven projekt ...

Nastop ŽPZ LAZ v Monoštru

Slovenskim zamejcem v Monoštru na Madžarskem so s svojim nastopom popestrile kulturni program ob Kulturnem prazniku.

Ogled stalne zbirke savskih prodnikov učencev iz OŠ Gradec

V petek 6. marca 2015 so devetošolci OŠ Gradec v sklopu kulturnega dne prišli na ogled Stalne zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji. 

Društvo LAZ na obisku na Madžarskem

Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline se je udeležil srečanja projektnih partnerjev v Kistarcsi na Madžarskem. Na srečanju se je predstavil  Ženski pevski zbor Laz.

Predavanje o izbiri, sejanju, presajanju in vzdrževanju rastlin

19. 2. 2015 ob 17.00 uri se je v gostilni Pustov mlin v Cerovici odvilo predavanje na temo "Izbira, sejanje, presajanje in vzdrževanje rastlin". Predavatelj je bil g. Anton Klinc, vrtnar iz Moravč pri Gabrovki. Predavanje je bilo izjemno dobro obiskano, kar kaže na to, da je vrtnarjenje še kako zanimiva tema. 

Promocija Jablaniške doline na sejmu Turizem in prosti čas v Ljubljani 29. 1.-31. 1. 2015

Kot vsako leto smo se tudi letos z namenom, da čim bolje predstavimo Jablaniško dolino, udeležili sejma TIP v Ljubljani.

Predavanje o doseganju ravnovesja s prehranjevanjem na osnovi polarnosti

22. 1. 2015 se je v Pustovem mlinu v Cerovici odvilo predavanje o doseganju ravnovesja s prehranjevanjem na osnovi polarnosti, predavateljica je bila ga. Nika Bele. 

Preko 200 udeležencev na nočnem pohodu v Gradišče pri Litiji

Nočnega pohoda se je letos udeležilo preko 200 obiskovalcev. Dobro voljo in vzdušje med pohodniki je letos pričarala čudovita snežna idila, ki je popestrila sprehod do cerkve Sv. Magdalene. Sledil je ogled jaslic na domačiji Pr' Kokol, nato pa okrepitev s hrano in pijačo na kmetiji Pr' Vovk, kjer smo se zabavali še ...