Domov | Zgodilo se je | Društvo LAZ na obisku na ...

Društvo LAZ na obisku na Madžarskem

Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline se je udeležil srečanja projektnih partnerjev v Kistarcsi na Madžarskem. Na srečanju se je predstavil  Ženski pevski zbor Laz.

 

V okviru evropskega projekta Evropa za državljane: »Citizens – the true heart of the EU« smo se predstavniki Društva LAZ udeležili kulinaričnega dogodka »Festival kolin«.

V petek 6. februarja smo se odpravili na pot do mesta Kistarcsa, ki leži v predmestju Budimpešte.  V večernih urah so nas gostitelji skupaj z ostalimi projektnimi partnerji pričakali v večnamenski dvorani, kjer smo imeli spozanvni večer. Namen projekta je namreč povezovanje in druženje ljudi iz različnih evropskih držav. Dogodka se je udeležilo preko 180 udeležencev. Omenjen projekt povezuje devet partnerjev iz šestih držav (Madžarska, Poljska, Slovaška, Hrvaška, Srbija in Slovenija).

 


V soboto dopoldan je potekala konferenca, na kateri se je naše društvo uspešno predstavilo. Poleg vseh projektnih partnerjev so se konference udeležlili lokalni predstavniki Madžarske in novinarji.


Gostitelji so nas popeljali po mestu Kistarcsa, ki je poznano po dogajanju iz druge svetovne vojne. Predstavili so nam kncentracijsko taborišče za politične zapornike, ki je delovalo vse do petdesetih let preteklega stoletja. Navdušil pa nas je ogled glavnega mesta Madžarske, Budimpešte. Uživali smo v prečudovitih panoramskih pogledih na zgodovinsko mesto, mogočne zgradbe in mostove na Donavi, ki ločujejo Budo in Pesto.


Panoramski pogled na Budimpešto

Preko dneva so se na festivalu kolin pomerile ekipe mesarjev iz različnih držav v predelavi mesa. Madžarska kulinarika je zelo prepoznavna, zato smo z veseljem degustirali njihove izdelke. Pevke  ŽPZ Laz so se s svojim programom predstavile na zaključnem dogodku ob razglasitvi zmagovalcev tekmovalnih ekip, kjer so požele velik aplavz.

 

Festival kolin v Kisarcsi

Tekom srečanja so se stkale nove vezi in prijateljstva ter ideje za nove povezovalne projekte. Polni novih vtisov smo odšli proti domu.