Domov | Zgodilo se je | Društvena ekskurzija v ...

Društvena ekskurzija v Spodnje Savinjsko dolino 30. maja 2015

Spoznavanje uspešnih projektov širom Slovenije je vsakoletni program društva. Letos nam ni bilo treba daleč, da smo spoznali resnično odlične primere dobrih praks razvoja podeželja v Spodnje Savinjski dolini. Navdušeni smo bili, priporočamo ogled.

V soboto 30. maja je bilo obetavno že toplo jutro, ko smo se udeleženci ekskurzije Društva LAZ odpravljali na pot, ki tokrat ni bila dolga a kljub temu polna novih doživetij. Po programu je bil prvi postanek na kmetiji Podpečan v Galiciji. Vnaprejšnjih pričakovanj udeležencev ekskurzije ni bilo, saj  je bil to za vse prvi obisk kmetije. A po vsem slišanem in videnem prav gotovo ne zadnji.

Na kmetiji Podpečan v Galiciji z 250 letno tradicijo nas je prevzela mlada prevzemnica kmetije, ki je pred slabim desetletjem svoje teoretično znanje prenesla na kmetijo in ga sedaj v praksi dobro trži. Glavna dejavnost kmetije je pridelava mleka, ki ga seveda predelajo v okusne mlečne izdelke. Presenečeni nad odprtostjo gostiteljice in načinom predstavitve mnogih dejavnosti na kmetiji smo se z navdušenjem posedli za lepo aranžirano mizo v prostoru za degustiranje in okušali hišne mlečne izdelke. Po lastni izbiri smo si dobrote ob koncu kupili v domači prodajalni. Lahko smo si ogledali tudi njihove apartmaje in hišni wellness.
 

Podpečanov mladi sir


Nadaljevali smo z ogledom parka in učnega vrta šole za hortikulturo in vizualne umetnost v Celju. Ravnateljica šole,Štefanija Kos Zidar, nas je seznanila z vrstami okrasnih in kulturnih rastlin ter skrbi za zdravo rast rastlin.
 

Cvetoči kaktusi v šoli za holtikulturo in vizualne umetnosti v Celju


Močno sonce nas je vodilo v park in med mogočne zgradbe starega predela Celja, kjer smo si privoščili okrepčilo ter pogled na celjski grad.

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji zdravilnih zelišč in dišavnic. Kar 250 jih gojijo v Hmeljarskem inštitutu v Žalcu. Sprehodili smo se skozi njihov aromatični vrt in si za zaključek ogledali še Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva. V nekdanji večnadstropni zgradbi sušilnice hmelja, ki je pred leti že propadala, je občina Žalec v sodelovanju z občinami Spodnje savinjske doline pred leti s pomočjo evropskih sredstev postavila poučen muzej hmeljarstva, ki si ga je vredno ogledati.

V spodnji savinjski dolini si je moč ogledati veliko zanimivosti. Naša skupina se je odločila za Rimsko nekropolo v Šempetru. Skozi Šempeter je za čas Rimljanov vodila rimska cesta, ob kateri so Rimljani postavljali mesta. Zunaj teh mest so ob cesti pokopavali umrle. Šempetrska nekropola nam pove, kako pomembni in bogati ljudje so v preteklosti živeli v teh krajih.

Na večerjo smo se odpravili na izletniško kmetijo »Pri Mlinarju«. Več kot 250 let staro kmečko hišo krasi trta Izabela, ki je le osemdeset let mlajša od stavbe in je potomka najstarejše trte v Sloveniji. Gospodar kmetije z veliko hudomušnosti v sebi je poskrbel, da je bilo vzdušje ob koncu dneva kar se da prijetno. Za zaključek smo ob okušanju hišnih vin v njihovi vinski kleti tudi ubrano zapeli.
 

Ekskurzija se je zaključila s pokušino hišnega vina v vinski kleti kmetije "Pri mlinarju"


Udeleženci ekskurzije so bili s programom zadovoljni, saj so videli veliko novega in poučnega. Želja članov društva je, da se tudi v prihodnosti organizirajo tovrstne izobraževalne ekskurzije.