Domov | Zgodilo se je | Uspešna izvedba ...

Uspešna izvedba prireditve Poletna muzejska noč 20. junija 2015

Obiskovalci prireditve Poletne muzejske noč na Bregu pri so bili navdušeni nad programom. 
Na sobotni večer, 20. junija je bilo na Bregu pri Litiji zelo živahno. Vrata stalne razstave zbirke savskih prodnikov, ki se nahaja v gasilskem domu na Bregu pri Litiji so bila odprta za vsakega obiskovalca. Zbirka je bila namreč vključena v vseslovenski projekt Poletna muzejska noč

Na sobotni večer, 20. junija je bilo na Bregu pri Litiji zelo živahno. Vrata stalne razstave zbirke savskih prodnikov, ki se nahaja v gasilskem domu na Bregu pri Litiji so bila odprta za vsakega obiskovalca. Zbirka je bila namreč vključena v vseslovenski projekt Poletna muzejska noč. Ob tej priliki je Društvo Laz, Jablaniška dolina, organiziralo večerni dogodek. Obiskovalci so bili navdušeni nad pestrim programom, ki je potekal med 18. in 24. uro.

Najmlajši so pod mentorstvom predstavnic društva U3 iz Litije ustvarjali z akrilnimi barvami s katerimi so poslikavali prodnike. S pomočjo geologinje Maje so spoznavali in ločevali sedimentne kamnine in izvajali preproste kemijske preizkuse. Odrasli obiskovalci, pa so prisluhnili predstavitvam v prostorih zbirke. Kustosinja Litijskega muzeja ga. Helena Hauptman je predstavila promet po reki Savi nekoč, g. Jože Sinigoj, lokalni rodoslovec, je razkril kam sežejo korenine družine Jug iz Brega pri Litiji. Sodeč po njegovih raziskavah sežejo tja v začetek 17. stoletja. Ob predstavitvah so obiskovalci izvedeli veliko o bogastvu prodnikov,  dediščini povezani z življenjem ob Savi in na Bregu pri Litiji.

V drugem del večera so program obogatili člani Okteta Valvazor, citrarki iz društva upokojencev Litija ter domač ženski pevski zbor društva Laz. Skupaj so prepevali še pozno v noč oz. v jutro. Prireditev v organizaciji Društva Laz je kljub hladnemu večeru lepo uspela in tako, kot je rekla podžupanja občine Litija, Lijana Lovše, bi si želeli, da bodo prostovoljci društva vztrajali s prireditvijo še vrsto let.