Domov | Dejavnosti | Izleti po jablaniški dolini

Izleti po jablaniški dolini

DOMAČNOST JABLANIŠKE DOLINE

Vpogled v zgodovino območja, kjer bomo preživeli dan, dobimo z ogledom muzeja rudarjenja in brodarjenja. Sledi ogled cerkvic častitljive starosti in malo poznanih lepot. Obisk domače sirarne degustacija sirov, namazov,…

Z avtobusom se povzpnemo na 750 m nadmorske višine; na mestu arheološkega najdišča Roven se spoznamo s prazgodovino, turškim obdobjem in se razgledamo na vse strani Slovenije. V vasi si ogledamo razstavo fotografij in starih predmetov in se posladkamo s potico iz krušne peči in morda kupimo za domov kakšen zeliščni čaj.
Na hitrico opravimo tečaj v sušenju sadja v tradicionalni sušilnici. Privoščimo si pozno kosilo v domači gostilni in če nam ostane še kaj volje za oglede, se nazaj grede ustavimo še v vasi Jablanica. Spoznamo profano arhitekturo z ogledom kulturne dediščine – kozolca, kašče, gospodarskega poslopja ...

SAVA PRIPOVEDUJE

Spust z raftom po reki Savi – ogled stalne razstave savskih prodnikov – obisk sirarne, ogled in pogostitev.
Preživite prav poseben dan, ki vam bo še dolgo ostal v lepem spominu.

Za vas, pod strokovnim vodstvom, pripravimo spust z raftom po reki Savi kjer se boste naužili divje narave in na njene stvaritve pogledali z drugega zornega kota.

Sava na območju občine Litija oblikuje največje meandre na svoji poti, zato so prav na tem območju največja prodišča. Na naši poti po reki se bomo tako ustavili na enem izmed prodišč, kjer si boste lahko nabrali zanimive primerke prodnikov. Ti so namreč estetsko zanimivi zaradi svojih barv, vzorcev ali oblike. Nabrane prodnike boste lahko primerjali z zbirko prodnikov, ki si jo bomo ogledali na Bregu pri Litiji.

V stalni razstavi savskih prodnikov je razstavljenih več kot 300 edinstvenih primerkov kamnin iz bogate geološke dediščine porečja reke Save. Poimenovani primerki so razvrščeni po načinu in okolju svojega nastanka v 12-tih vitrinah.

Dan bomo zaključili v bližnji sirarni, kjer nas bodo pogostili z domačimi siri, namazi in drugimi mlečnimi izdelki.
Prepustite se pripovedi reke Save.


S KOLESOM PO OBRONKIH JABLANIŠKE DOLINE

Če ste kolesar in bi si rajši ogledali našo dolino na kolesu, potem vam predlagamo turo, ki vam bo vzela približno 3 ure vožnje. Dolžina, ki jo boste prevozili je 32 km, višinske razlike je 500 metrov, težavnost poti pa je srednja. Predlagana pot pa gre takole:

Parkiramo na Bregu pri Litiji - pri rastlinjaku ob Zasavski cesti. Zavijemo levo v vas proti cerkvi. Na ostrem desne ovinku gremo v klanec in nato takoj levo v Tenetiše. Na domačiji Paternoster nasproti gasilskega doma se lahko še okrepčamo s siri iz domače sirarne. Nadaljujemo navzgor v vas, se peljemo mimo kolesarskega servisa in na koncu vasi zavijemo levo proti Gradiškim Lazom. Na začetku vasi zavijemo levo proti Mamolju. Po kar lepem vzponu pribrcamo v vas Gradišče pri Litiji. Moči si lahko povrnemo na dveh kmetijah – pri Vovk in pri Kokolj. Pokazali vam bodo gozdno pot okrog Rovna, ki pelje do cerkve sv. Magdalene, kjer se vpišite v knjigo obiskov. Lahko pa pot nadaljujete po cesti do Mamolja. Po dveh kilometrih naprej od cerkve sv. Janeza Krstnika morate zaviti ostro desno proti Dolgem Brdu. Tu ste na najvišji točki z najlepšim razgledom po vsej Sloveniji – na desni so Julijske in Kamniške Alpe, na levi dolenjsko gričevje, Gorjanci. Spustite se proti Bukovici, Jablniškim Lazom (pri Strnarjevih – hišna št. 4 si oglejte tradicionalno sušilnico sadja). Ko pridete v dolino, zavijete desno na glavno, a ne zelo prometno cesto in se peljete skozi naselja Cerovica (ozrite se na lep portal na hiši št. 9), Selšek ( kozolec na levi na koncu vasi je vreden postanka za podrobnejši ogled). Na križišču zavijete desno proti gasilskem domu v Zgornji Jablanici nad katerim bdi cerkev sv. Ane, nato po glavni cesti skozi Spodnjo Jablanico in Gradiške Laze. Tu ste zašpilili klobaso, kot rečemo, ko smo na točki, kjer smo že bili. Do izhodišča se samo še spustimo proti Bregu. Pri kozolcu na križišču zavijemo desno (smer Zagorje), se odžejamo v bistroju Lipa in po nekaj sto metrih dalje smo na parkirišču pri rastlinjaku.