Domov | Dejavnosti | Evroskepticizem za Evropo

Evroskepticizem za Evropo

Naslov projekta: EVROSKEPTICIZEM ZA EVROPO / Euroscepticism for Europe

Program: Evropa za državljane, 2.1: Pobratenje mest

Projekt št.: 606467-CITIZ-1-2018-2-IT-CITIZ-TT

Prijavitelj: OBČINA CASTEL SAN GIORGIO / Comune di Castel San Giorgio

Partner: DRUŠTVO ZA RAZVOJ PODEŽELJA LAZ

Povzetek projekta:

Od 1. do 3.junija 2019 bo v mestu Castel San Giorgio občina tri dni gostila 57 slovenskih državljanov, ki bodo razpravljali o Evropi in njeni prihodnosti.

Potreba po razvijanju tega projekta izhaja iz nevarnosti evroskeptične misli, ki je sovražna, zlasti pri mladih, ki čutijo več  finančne krize in ponavadi vidijo Evropsko unijo kot odvečno entiteto, zelo drago in zelo daleč od vsakdanjega življenja, proces, ki vključuje omejene elite in ne navadne državljane, ne upošteva pozitivnih rezultatov, ki jih je EU naredila in še vedno počne.

Evroskepticizem, ki ga spodbujajo propagandne kampanje, ki omalovažujejo EU in širijo ideje, ki temeljijo na poveličevanju gibanj, ki želijo zaščititi ljudi iz Evrope in njenih institucij. Manipulacija poteka preko spleta, ki kot interaktivno orodje omogoča uporabniku izdelavo vsebine. Na spletnih straneh MeetUp in v komentarjih na blogih je vsak uporabnik lahko na splet prelil predsodke, sanje in ogorčenje in verjel, da je vsebina, ki jo je ustvaril, postala del programov teh gibanj. Državljan se čuti protagonist, vendar ni! In rezultati te propagande so vidni in nevarni. Sovražnik je Evropska unija.

Naša razprava se bo začela iz teh premislekov in širjenja tega nevarnega pojava. Odgovorili bomo na to novo obliko demagogije.

Organizirana bo mednarodna razprava med navadnimi evropskimi državljani, ki bo na enak način uporabljala evroskeptična gibanja, splet pa bo uporabljen za sodelovanje in razširjanje njenih rezultatov. V razpravi se bo državljan počutil pomemben in bo protagonist.

Cilj projekta je pokazati resnično možnost aktivnega sodelovanja v političnem življenju EU, okrepiti zamisel, da Evropa sliši glas svojih državljanov in želi, da so njeni državljani protagonisti njenih odločitev. Z različnimi projektnimi aktivnostmi za razvoj evropske kulture bomo poskušali spodbuditi kritično in neodvisno razmišljanje državljanov, ki prezirajo EU.

 Program srečanja – uradni del:

1.6.2019 Predstavitev projekta, medkulturno spoznavanje; Mestna hiša Castel San Giorgio

2.6.2019 Uradna slovesnost pobratenja s simbolično izmenjavo ključev mesta, ki spominja, da je bila EU ustvarjena za doseganje miru med narodi; poklon padlim vojnam; otvoritev table ob vhodu v mesto, Trg Amabile, Castel San Giorgio

                  Konferenca, Mestna hiša Castel San Giorgio

                   Interaktivna okrogla miza, Multimedijska soba mesta Castel San Giorgio

                   Medkulturno praznovanje (festival ljudskih tradicionalnih pesmi in tipičnih jedi,     pripravljenih skupaj.,)  ulice mesta Castel San Giorgio

3.6.2019 Okrogla miza (predstavniki partnerjev), Mestna hiša Castel San Giorgio

                   Pozdrav, odhod domov, Trg Amendola Castel San Giorgio