Domov | O nas | Zgodovina

Zgodovina

Turistično društvo Ihan je bilo ustanovljeno 5. aprila 1994. Predhodno društvo je bilo Hortikulturno društvo, ustanovljeno 1979, ki je pomagalo krajanom pri gojenju cvetja, urejanju vrtov in zelenic, ter skrbeti za čisto, lepo in prijazno okolje. Ustanovitelj Hortikulturnega društva je bil gospod Tone Čič. Z leti v društvu ni bilo več strokovnjaka za hortikulturno dejavnost, zato se je dejavnost dopolnjevala z drugimi dejavnostmi, najbolj močna je postala skupina narodnih noš in nastalo je Turistično društvo Ihan. Gospa Slavka Pogačnik je bila predsednica Hortikulturnega društva od leta 1987 in nadaljevala z delom predsednika tudi v Turističnem društvu vse do 30.3.2001. S skupino narodnih noš je ihansko Turistično društvo velikokrat sodelovalo na največji folklorni prireditvi »Kmečka ohcet«, najprej v Ljubljani, nato v Preddvoru na Gorenjskem, pri Vidergarju v Zasavju in Ribnici. Udeležili so se mnogih glasbenih prireditev širom Slovenije – Graška gora, Alpski večer, novoletni koncerti v Kamniku, pod Mengeško marelo...Za najlepšo urejeno in številčno skupino narodnih noš v sprevodu v Mariboru, je naša skupina prejela najvišje priznanje – zlato vrtnico Maribora.

V tem času smo ustanovili otroško folklorno skupino, ki smo jo opremili z ljudsko narodno nošo. Skupina je štela 12 članov – 6 parov otrok starih od 8 do 12 let, ki so plesali gorenjske plese pod vodstvom Metke Mivšek in Vilme Romšak.

Tradicionalne prireditve, kot so Miklavževanje, Pokušina vin ihanskega vinorodnega okoliša, čistilna akcija, ekskurzija, Žegnanje konj, organiziramo vsako leto od ustanovitve društva.