Domov | Dejavnosti | Predstavitve

Predstavitve

Narodne noše

Začetki segajo preko trideset let nazaj. TD Ihan se lahko pohvali z več kot trideset člani narodnih noš. Velikokrat pa povabimo medse tudi prijatelje in znance z okolice, ki se nam radi pridružijo.

Na povabilo ihanskega gospoda župnika se narodne noše udeležijo Velikonočne procesije, v mesecu juniju pa procesije sv. Rešnega telesa.

Že prvi teden v avgustu se poln avtobus – preko 50 narodnih noš odpelje v Beljak, ker se udeležimo tradicionalne povorke. Septembra ne smemo pozabiti na vsakoletno povorko narodnih noš v Kamniku, kjer vedno sodelujemo v velikem številu. Marsikdaj nas spremljata tudi vprežni vozili s kočijama.

Zelo radi se odzovemo na razna povabila, otvoritve, poroke… V narodni noši se udeležimo pogrebov naših članov.
Ponosni smo, da je v našem društvu toliko članov narodnih noš. Želimo si čim več podmladka in seveda tudi kakšno folklorno skupino, ki nam bi še bolj približala to lepo ljudsko izročilo.

Pridne gospodinje

Že sam naslov nam pove, kam uvrščamo njihove pridne roke in njihove dobrote. Preko dvajset pridnih rok nam vedno rado priskoči na pomoč. TD Ihan se z različniimi kulinaričnimi dobrotami velikokrat predstavimo na tržnicah in sejmarjenjih. Tako vsako leto sodelujemo na tržnici ob krajevnem prazniku in hitovem sejmarjenju. Radi pa se odzovemo tudi na druga povabila in tekmovanja.

Pred leti smo predstavili stare POZABLJENE KMEČKE JEDI in JEDI NAŠIH BABIC. Lepo obložena stojnica je privabila marsikaterega starejšega mimoidočega, da si je za trenutek s spominom povrnil v svoja mlada leta. Velikokrat je bilo slišati: to je po večkrat skuhala moja mama, to smo jedli velikokrat, s tem smo se hranili, to je bilo na mizi samo ob praznikih in ko je kdo praznovall in še in še…Mladi mimoidoči pa so s pravim navdušenjem poizkušali dobrote,ki jih v današnjem času gotovo ni velikokrat na mizi. V tem izboru smo predstavili ogromno kašnatih jedi ( kuhana kaša s suhimi slivami, kašnato zelje in repa, brečmoh – jed z jobolk in svežega fižola, štrukji, zaseka, kmečki kruh, buhteljni….).

V sodelovanju s podružnično šolo Ihan smo pomagali najmlajšim na stojnici s temo OD ZRNA DO MIZE in prejeli nagrado. Raznovrstnost kruhov smo prenesli še isto leto na tržnico ob krajevnem prazniku. Gospodinje so napekle preko dvajset različnih vrst kruha. Poizkusili smo belega, črnega, ajdovega, ajdovega z orehi, rženega, mlečnega, kruha s različnimi semeni, pirinega, sadnega, želiščnega, pletenice…)

Lepo je bilo na Hitovem sejmarjenju, ko smo se kulinarično predstavili na temo vse iz JABOLK. Od jabolka, ki je vabil pa vse do jabolčnega soka,kisa, pit, marmelad, jabolčne čežane, zavitka in še in še…Obiskovalci so bili prav navdušeni nad raznolikostjo naše stojnice.

V letošnjem letu smo se tako ob krajevnem prazniku in Hitovem sejmarjenju predstavili s kulinarično ponudbo na temo DIŠAVNICE IN ZELIŠČA. Lepo obložena stojnica in pestra ponudba je ponovno privabila mimoidoče, da so poizkusili različne dobrote, ki so jih pripravile naše pridne gospodinje. Ponosni smo, saj je bila stojnica po mnenju občinstva ena najlepših. Zahvala gre prav vam gospodinje, ki nam v tako velikem številu pomagate in se odzovete našim prošnjam.

Skrb za lepo okolje

Že vrsto let članice TD društva v sodelovanju s KS poskrbijo, da so naše gredice lepo urejene. Tu ne smemo pozabiti naše cvetličarne, ki nam vedno priskoči na pomoč. Hvala predvsem ga. Minki, ki pa čez celo leto poskrbi za nego nasajenih gredic.

Moški pevski zbor TD Ihan

Ihanci in vsi ostali prisotni smo lahko njihovo prvo prestavitev publiki videli letos ob krajevnem prazniku. Zbor šteje šestnajst članov. So različnih starosti. Pod vodstvom Jožeta Dolinarja imajo pevske vaje enkrat tedensko po dve uri. Veseli bodo vsakega povabila.