Domov | Dejavnosti | Smučarska sekcija

Smučarska sekcija

SMUČARSKI JANUAR 2015 NA HRIBARJEVEM HRIBU

Začetek smučarske sezone 2014/15 ni bil posebno obetaven, saj je bilo leto 2014 eno najtoplejših let odkar smučamo na Hribarjevem hribu. Po izgubljeni lanski sezoni smo z grenkim priokusom in bore malo upanja postorili vse, kar je potrebno na smučišču, da lahko zapade prvi sneg kot podlaga za tistega – umetnega, ki ga ob nizkih temperaturah lahko naredimo sami.
Na splošno veselje otrok in tudi najbolj zagrizenih članov smučarske sekcije smo bili med božično novoletnimi počitnicami deležni ustrezne pošiljke snega in tedna nizkih temperatur, kar nam je omogočilo, da smo na naravno podlago naredili okoli pol metra umetnega snega in progo dobro utrdili.
Prva dva tedna v januarju so se na našem hribu otroci po eni sezoni premora zopet smučali in ko vlečnica ni obratovala tudi sankali.
Tretji teden – t.j. od 12. do 16.1.2015 nam je uspelo izpeljati naš tradicionalni smučarski tečaj na katerem običajno z osnovami smučanja seznanimo eno večjo skupino začetnikov in nadgrajujemo znanje v dveh manjših skupinah.
Letos je tečaj opravilo šestindvajset otrok. Trinajst otrok je praktično prvič stopilo na smuči in z njimi je imela največ dela učiteljica Ana. Delo je dobro opravila, saj sta ji na koncu ostala le dva najmlajša smučarja, ki sta si na zaključni tekmi razdelila 1. in 2. mesto.
Vsi ostali smučarji so napredovali v nadaljevalni skupini, kjer sta osnove smučanja nadgrajevala učitelja Peter in Jaka. V obeh skupinah je bila zaključna tekma zelo razburljiva, saj so o končnem vrstnem redu odločale najmanjše nepravilnosti med vožnjo.
Pohvaliti velja tudi podmladek Smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik, ki je letos v veliki udeležbi sodeloval pri izvedbi tečaja, predvsem pri delu z najmlajšimi smučarji. To daje močno upanje, da se bo tradicija in delovanje sekcije v Turnšah preneslo tudi na tretjo generacijo navkljub globalnim vremenskim in temperaturnim spremembam.
Omeniti velja, da je nad izvedbo tečaja ves čas visel en velik vprašaj v obliki slabe vremenske napovedi, tako kar se tiče temperatur, kot tudi dežja. Dežju smo se nekako izognili in je na naše veselje deževati začelo šele v soboto – tj. po zaključku tečaja.
Ni pa se bilo možno izogniti visokim temperaturam, ki so presegle celo 10°C. Kompakten umeten sneg je te temperature odlično prenesel. Le zadnji dan je bilo malce bolj kritično, vendar je bilo snega dovolj za izvedbo tekme.
Upamo, da bo v februarju zapadlo še kaj naravnega snega, da se bodo naši otroci tudi med počitnicami lahko smučali in zabavali na domačem smučišču in da bodo vremenske razmere morda omogočile izvedbo 2. tečaja, ker je kar nekaj otrok iz okolice, ki se prvega tečaja zaradi prehitre zapolnitve navkljub veliki želji ni moglo udeležiti.

Iz vrha Hribarjevega hriba vas pozdravlja
Odbor Smučarske Sekcije
TRD Turnše Češenik.
TEKMOVANJE V VELESLALOMU ZA POKAL KS DOB

V soboto, 21.02.2015 smo se krajani KS Dob in smučarska sekcija TRD Turnše-Češenik odpravili na že na tradicionalno smučarsko tekmovanje v veleslalomu. Zbrali smo se pred KS Dob ob sedmi uri in se odpeljali proti Turnšam. Tam smo pobrali še ostale tekmovalce in nato odrinili na smučišče Cerkno. Ko smo prispeli je že zadišalo po trojanskih krofih, ki smo jih z velikim tekom pojedli. Pred začetkom tekme smo si nekateri ogledali progo in nato pa se je ob enajsti uri začelo tekmovanje. Po drugi vožnji smo odsmučali do bližnje koče, kjer smo imeli razglasitev rezultatov.
V kategoriji cicibanov je zmagal Tim Kolenko, 2. mesto pa je dosegel Žiga Jan Novak. V kategoriji cicibanke je zmagala Lara Kolenko, pri deklicah pa 1.mesto Eva Ravnikar , 2. mesto je dosegla Nika Smolnikar, 3. mesto pa Julija Novak. V kategoriji dečkov je zmagal Luka Kotnik, 2. mesto je dosegel Filip Kreft, 3. mesto pa Jan Jeraj. Pri članicah je zmagala Patricija Koderman, 2. mesto je dosegla Ema Smolnikar, 3. mesto pa Karmen Ravnikar. V kategoriji starejših članic je zmagala Marija Ravnikar, 2. mesto je dosegla Marija Milanovič,3. mesto pa Marija Koderman. Pri članih je zmagal Jože Pivk,2. mesto je dosegel Uroš Limoni in 3. mesto Rok Zore. Pri starejših članih je zmagal Iztok Turk, 2. mesto je dosegel Boštjan Novak in 3. mesto Jure Milanovič.
Po razglasitvi rezultatov smo imeli kosilo-naj pohvalim odličnega golaž kuharja Alojza, nato pa je bilo do zaprtja smučišča prosto. Smučišče se je zaprlo prehitro, zato smo se morali odpraviti proti domu. Komaj čakam naslednje leto, ko se bom spet pridružila že na 16. tekmovanju po vrsti.

                                                                                                             Ema Smolnikar

POROČILO SMUČARSKE SEKCIJE

Smučanje

Zima 2012-13 ni bila idealna, imeli smo 10 smučarskih dni. Bila je dolga vendar premalo hladna, da bi dosneževali progo. Večkrat je zapadel sneg vendar so visoke temperature hitro znižale snežno odejo. Na začetku nam je uspelo narediti snežno podlago iz umetnega snega a je je bilo premalo, da bi lahko izvedli smučarski tečaj in imeli več obratovalnih dni. Bila je tekma s pležuhi, ki so jo izpeljali motoristi, saj pležuharji ne potrebujejo toliko snega kot smučarji.
Lanska zima je bila vseeno do smučarjev bolj prijazna kot letošnja. Zaradi visokih temperatur nam letos prvič odkar imamo snežni top ni uspelo zasnežiti smučišča, čeprav smo to poskušali in smo imeli ambiciozne načrte. Da bi povečali varnost smo do spodnje postaje pod zemljo namestili dodaten kabel za stikalo, ki nam bi omogočal izklop vlečnice tudi iz spodnje strani.
Čez leto smo imeli več delovnih akcij. Čistili in kosili smo smučišče, popraviti smo morali tudi streho na zgornji brunarici, ki jo je poškodovalo padlo drevo in pripravili drva.

                              

Teptanje
Kot je bilo že uvodoma povedano, nam ta sezona ni šla na roko, čeprav se to sliši čudno, ko pa je zapadlo skupaj skoraj dva metra snega tudi v Turnšah na našem smučišču. Dvakrat smo skušali poteptati progo in jo pripraviti, pa nam je sneg vedno hitro pobralo. So se pa strojniki pridno vozili po naši občini in s snežnim teptalcem opravili preko 33 ur dela za pripravo tekaških prog, za kar je šlo s premiki teptalca z avto vleko in čakanjem še dodatnih 47 ur prostovoljnega časa.
Omeniti velja še pripravo veleslalomske tekme za pokal krajevne skupnosti Dob, ki je odlično uspela na smučišču Stari vrh. Velika večina medalj je ostala v naši vasi, skoraj v vseh kategorijah, predvsem pri mladini se še vedno pozna smučarsko znanje, ki ga pridobijo na domačem smučišču. Da ne omenjamo, da nas kar malo postrani gledajo vsa večja smučišča v bližini in dalj po Sloveniji, ko povemo, da obratujemo na 300 metrih nadmorske višine. Ob tej priložnosti bi se zahvalili sponzorjem: KS Dob, Gostinsko podjetje Trojane d.o.o., Florida bar,Leskovšek gradnja d.o.o. in cvetličarna Vijolica.
V lanskem letu nismo odšli na tradicionalni smučarski izlet v Badkleinkircheim v Avstrijo, ki je v planu društva, saj nismo izpeljali smučarskega tečaja. Ker naši otroci že drugo leto zapored niso mogli užiti smučarskih veščin na domačem smučišču smo jih letos odpeljali v Avstrijo na staro destinacijo, kjer s snegom in temperaturami nimajo takih težav.


Za smučarsko sekcijo TRD TČ
Stane Rener in Jani Jeraj
KAKO SMO PLANIRALI ZIMO 2012-13

Pregled dela smučarske sekcije v tej sezoni

Glede na letošnje slabe vremenske razmere in »tropsko« zimo smo se odločili spisati malce bolj hudomušni pregled našega dela. Kot boste v nadaljevanju prebrali imamo za takšen pristop k članku kar precej razlogov.

Kot vsako leto so se naše priprave na sezono začele že v juliju, ko smo smučišče temeljito pokosili, zadnjo košnjo pa smo imeli pozno v oktobru.

Odločili smo se tudi malce polepšati in obnoviti tehnične objekte na smučišču. Tako je po več letih ponovno dobilo novo barvno prevleko spodnje kolo vlečnice. Zamenjali smo mu tudi napenjalce za napenjanje vlečne jeklenice tako, da bo sedaj malce lažje napenjati vlečno jeklenico. Zadeve širši javnosti še nismo uspeli pokazati zaradi delovanja »višje sile« in se bomo morali zadovoljiti le s tem, da jo ponosno opazujemo sami in navdušenje delimo z naključnimi sprehajalci.

Po temeljiti obnovi topa v lanskem letu smo ga pred to sezono še malce dodelali z dodatnimi zaščitami. Top je sedaj kot nov, ampak kaj, ko imamo »tropsko« zimo in ga zaradi previsokih temperatur sploh ne moremo uporabiti, glede na to pa tudi sredstev za rezervne dele ne bo….

Zavod za šport in rekreacijo Domžale je naročil tudi temeljito obnovo teptalca snega, ki je bil glede na opažanja naših upravljalcev in vzdrževalcev že precej »iztrošen«. Nanj so namestili novo zvočno sireno, popravili električne inštalacije, zamenjali polomljene lamele gosenic, podmazali so napenjalce gosenic, in opravili redni servis. Zamenjane so bile tudi dotrajane hidravlične cevi, ki so v pretekli sezoni oznanjale kje je stal »naš rdeči vrag«. Ker je bil teptalec prenovljen, se lahko pohvalimo s tem, da smo v dogovoru z Zavodom za šport in rekreacijo ob prvem snegu teptali tekaške proge v občini Domžale na standardnih pozicijah (Lipce, Pustovka, Dob, Radomlje...) cel petek in soboto, 18. in 19. januarja. No potem pa je sneg na žalost vseh tekačev v naši občini skopnel in so si spet obuli rolerje ….

Za popolnost naše »sreče« je nekje v poznem poletju poskrbel udar strele med eno izmed poletnih neviht. Ker v poletnem času elektriko na smučišču bolj malo uporabljamo smo zadevo opazili tik pred začetkom sezone. »Obdarjeni« smo bili v največji možni meri, saj je bila poškodovana elektro omarica, »scvrti« kontaktorji, fid stikalo, varovalke in celotna 24 voltna instalacija v strojnici vlečnice. Tako, da se je moral Stane kar dobro angažirati, da je vse spet spravil v operativno stanje…


Da gredo stvari običajno na bolje se je pokazalo, ko smo se iz varnostnih razlogov odločili za podiranje starega trhlega topola v bližini naše brunarice. Navkjub strokovnemu pristopu zunanjega izvajalca k delu je deblo seveda padlo na brunarico in poškodovalo njeno strešno konstrukcijo in reflektor. No pa smo imeli spet dobiček.

Vse, ki so ob zadnji novici žalostni, obveščamo, da smo na zadnji delovni akciji v januarju strešno konstrukcijo brunarice popravili in streho ponovno pokrili, odstranili odvečne veje in podrta drevesa ob smučišču ter še malo bolj uredili okolico, tako da vam zagotavljamo, da bomo v primeru snega imeli tudi čaj in kuhano vino »na toplem«.
Na iztek smo dodali cev v kanal in ga zasuli. S tem smo razširili iztek smučišča in povečali varnost smučarjev in gledalcev.

Trenutno kaže, da nam bo uspelo v sodelovanju s KS Dob organizirati in izpeljati vsaj tekmo za pokal KS Dob, če nam seveda previsoki snežni zameti in kaos na cestah ne bodo preprečili dostop do smučišča Stari vrh. Za sponzorstvo tekmovanja se zahvaljujemo KS Dob, Gostišču Konšek (Gostinsko podjetje Trojane d.o.o.) in Florida baru. Pregled in poročilo o dogodkih na tekmi si boste lahko v pisni in slikovni obliki ogledali na naši spletni strani http://www.srce-me-
povezuje.si/trd-turnse-cesenik/ .

Snežni obeti za sredino februarja so sicer ugodni kar se tiče snežnih padavin. Z malo sreče pa bo »višja sila« poskrbela tudi za en teden mraza, da se bo med zimskimi počitnicami lahko izvedel vsaj smučarski tečaj za naše malčke (vsaj tako smo bili dogovorjeni z »višjo silo«..., na zadnjem sestanku).

Naše delo, zgode in nezgode lahko v sliki in besedi spremljate na spletni strani http://www.srce-me-povezuje.si/trd-turnse-cesenik/, kjer bomo objavili vse, kar bomo smatrali, da si zasluži objavo.

Pa en lep smučarski pozdrav.

Odbor Smučarske Sekcije
TRD Turnše ČešenikZGODOVINA SMUČARSKE SEKCIJE


Zgodovina SMUČARSKE SEKCIJE sega daleč v 70. in 80. leta prejšnjega stoletja, ko se je še smučalo in sankalo na južni strani HRIBARJEVGA hriba. Starejši se še spomnite sobot in nedelj, kako smo se družili na našem hribu, kjer so se odvijala prava tekmovanja, največkrat skoki.
Vsa ta druženja so nas pripeljala do organiziranega delovanja, tako smo v 80. letih na južni strani postavili prvo sposojeno Tomosovo vlečnico.
Prvo pravo delovanje smučarske se
kcije se prične 14.11.1986, ko je bila smučarska sekcija ustanovljena pod okriljem TVD Partizan Dob. 
Vsi dogodki po letu 1986 so tudi zabeleženi v naši zgodovinski knjigi. Zelo zanimivo je po vseh teh letih pobrskati po zabeleženih zgodovini, ceni smučarskih vozovnic še v dinarjih, dogovorih o delovanju …..
Smučarska sekcija v tistem obdobju ni delovala le na belih strminah, ampak se je njeno delovanje razširilo tudi na krajevne probleme, razne akcije, prireditve, izlete in na naše prelepe piknike, katere še vedno pogrešamo.

Da smučišče deluje na severni strani smo v letih 84 in 85 pridobili zemljišče, posekali gozd in uredili smučišče.
Leta 1986 smo postavili brunarco, ki v letu 2001 dobi ime po hribu na katerem stoji – Hribarca.
Velika atrakcija je bil naš prvi sposojen top, ki je snežil v letu 90, snega pa je naredil toliko, da je breza na vrhu hriba še vedno bela. Zaradi prevelike porabe elektrike ob delovanju topa, hiše v Turnšah niso imele elektrike, vode v potoku pa je zmanjkalo, ker smo jo prehitro vozili na hrib s traktorji v cisternah za gnojevko – to je bil najbolj dišeč sneg na hribu, da ne govorim o ljudeh, ki smo pri sneženju sodelovali.
Pomemben dan je bila postavitev vlečnice v letu 1986, to je bila vlečnica BČE - ska, motor od kosilnice, vrv in kolesa. Dve leti kasneje smo postavili vlečnico na električni p
ogon, ki jo uporabljamo še danes.
S časom smo v Turnšah in Češeniku v letu 1998 ustanovili Turistično rekreativno društvo Turnše Češenik in smučarske sekcija je iz TVD Partizan Dob prestopila v turistično rekreativno društvo Turnše Češenik.
V letu 2003 smo kupili svoj top in pričeli z izdelavo umetnega snega. Nap
eljali smo cevi do potoka tako, da imamo direkten odjem vode iz
 potoka, napeljali smo elektriko na smučišču in sm
učišče uredili.
Da je smučišče tako, kot vsako pravo smučišče imamo tudi RATRAK, ki tepta po celi Domžalski občini.
Vsako leto organiziramo SMUČARSKE TEČAJE za najmlajše, smučanja smo naučili že kar nekaj otrok, v prihodnosti pa upamo tudi na kakšno Tino… 
Da naša smučarska sekcija še vedno uspešno deluje so med najbolj zaslužnimi bivši predsedniki sekcije: Janez Orehek, Maks Jeran, Janko Jeraj, Marjan Kosmatin in sedanji predsednik Jani Jeraj in vsi ki smo bili v akcijah udeleženi.
Smučarski pozdrav iz Hribarce na Hribu.

Pripravil: Marjan Kosmatin

DELOVNA AKCIJA - 4.7.2012

Smučarska sekcija se že pripravlja na novo sezono kljub visokim temperaturam. Uspešno smo pokosili smučišče, spodnje kolo naše vlečnice pa je dobilo novo preobleko, ki bo dobro vidno v zimski idili.

                                        SNEG ZNAMO TUDI STEPTATI – tokrat malce drugače o Smučarski sekciji TRD Turnše - Češenik

V letošnji sezoni smo se na Upravnem odboru odločili, da ne bomo pisali o tem na kakšen način vsako leto urejamo naše malo smučišče in zakaj ga urejamo, ker smo prepričani, da smo z našimi dosedanjimi članki to že dovolj natančno povedali in je brezpredmetno vsakoletno ponavljanje enakih besed z drugačno šminko – saj vendar nismo politiki ....

Torej predvidevamo, da bralci naše vsakoletne aktivnosti na Hribarjevem hribu dobro poznajo. Dvomimo pa, da bralci vedo, da je v okviru naše sekcije zelo aktivna manjša skupinica ljudi, ki se ukvarja predvsem s teptanjem. S teptanjem snega, da se razumemo.

Večina rednih in občasnih obiskovalcev Hribarjevega hriba dobro ve, da pri nas snega že dolgo časa ne teptamo več s smučmi ampak z majhnim rdečim teptalcem snega, ki ga vsako leto dobimo v uporabo od Zavoda za šport in rekreacijo Domžale,ki ga vodi direktor mag. Janez Zupančič univ.dipl.oec.

Naša skupinica upravljalcev in vzdrževalcev teptalca torej skrbi za našega malega rdečega »vraga«, da je vedno v izpravnem stanju in pripravljen za delo, ko vsaj diši po snegu in ne šele takrat, ko ga je že toliko, da so ceste že popolnoma neprevozne.

Sneg se namreč ne tepta le pri nas, ampak naši fantje opravljajo v sodelovanju z Zavodom za šport in rekreacijo občine Domžale, dela tudi na ostalih lokacijah po občini, kjer se izvajajo zimsko športne aktivnosti. Teptajo torej smučišča, tekaške proge vključno z vlečenjem smučine in celo, ne boste verjeli, skakalnice. Za takšna zahtevna dela so naši fantje seveda tudi ustrezno strokovno usposobljeni in znajo delo varno ter kvalitetno opraviti. Na tem mestu moramo povedati, da smo ob pričetku obilnejših snežnih padavin praktično takoj terminsko popolnoma zasedeni z delom, vedno pa se lahko obrnete na Zavod za šport in rekreacijo Domžale, kjer vam bodo teptanje lahko odobrili in posredovali kontakt.

No pa ni vse le teptanje. Malega »rdečega vraga« je potrebno iz njegove lokacije v Turnšah za vsako teptanje na drugi lokaciji naložiti na večjo avtovleko in ga na njej ustrezno zavarovati proti premikanju med prevozom, odpeljati na lokacijo dela in spraviti dol z avtovleke. Vse te zadeve so kar precej zahtevne, tudi časovno obsežne.

Da pa ne ostajamo le pri teptanju snega, moramo povedati, da smo tudi letos že imeli smučišče zasneženo z obilo umetnega, nato tudi z nekaj naravnega snega, ki pa ga je sedaj toplo vreme že pobralo. Nekaj dni pa se je vendarle malo smučalo.


Odbor Smučarske Sekcije
TRD Turnše Češenik


6.3.2010 -
Badkleinkircheim drugič
V skladu z letnim delovnim načrtom Smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik smo tudi letos ob uspešnem zaključku smučarske sezone organizirali že tradicionalni smučarski izlet.
več...

6.3.2010 - Smučarski izlet v Badkleinkirchheim prvič
V soboto 6. 3. 2010, smo se že na vse zgodaj podali na pot proti Avstriji. več...

9.1.2009 - Zimska pravljica 2009 na Hribarjevem hribu
Kot že nekaj sezon zapored smo člani Smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik tudi to sezono pred pričetkom hladnejših dni skrbno pripravili okolico smučišča na Hribarjevem hribu. več...


Mi gremo pa ……..smučat!


V Turnšah bruha olimpijski top.

V Turnšah so člani smučarske sekcije Turistično-rekreativnega društva Turnše-Češenik organizirali smučarski tečaj za šolske in predšolske otroke iz domačega kraja in okoliških vasi. Od 25. do 29. januarja so otroci uživali na umetno zasneženem pobočju, ki pa je imel tokrat tudi zajetno podlago naravnega snega. Zanimivost tega vaškega smučišča je snežni top častitljive starosti; gre za napravo, ki je leta 1984 bruhala umetni sneg na olimpijskih progah v Sarajevu. Postavili so tudi približno 100-metrsko vlečnico, teren pa utrdili s teptalnikom. Na tečaju se je prvih smučarskih zavojev naučilo 18 otrok, 8 pa jih je le izpopolnilo svoje znanje. Zadnji dan tečaja so svoje znanje pokazali na tekmi, najboljši so prejeli medalje vsi ostali pa diplome. K otroškemu zimskemu veselju so najbolj pripomogli člani smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik, ki v veselje vaških in okoliških nadebudnežev to delo opravljajo prostovoljno.

Prijavnica za tečaj.


Upravni odbor smučarske sekcije
TRD Turnše-ČešenikNova sestava upravnega odbora smučarske sekcije TRD Turnše-Češenik:

Predsednik: Igor Leskovšek
Podpredsednik: Stane Rener
Tajnik: Sašo Novak
Blagajnik: Andrej Žagar

ČLANI:
Rado Stare
Marko Sušnik
Bojan Rusjan

NADZORNI ODBOR:
Predsednik: Marjan Kosmatin
Član: Željko Golob