Domov | Zgodilo se je | Srečanje s glasbeniki iz ...

Srečanje s glasbeniki iz pobratene hrvaške občine Brezniški Hum, SOUNDEX 13. do 15.9.2013

Tako kot lansko srečanje na Martinovo v Brezniškem Humu, je tudi letošnje koordiniralo Društvo LAZ. Vključili smo šmarske tamburaše in lanske udeležence srečanja iz vrst društev LAZ, ŠTUC in ŠD Dolina. Bojazen, da se hrvaškim prijateljem ne bomo mogli dovolj dobro oddložiti za lansko gostoljubje, je bila odveč, saj so bili gostje ob odhodu zelo zadovoljni. Tema srečanja je bila "glasbena izmenjava" (naziv projekta SOUND EXCHANGE).

V petek zvečer smo jih sprejeli v gostilni Pustov mlin v Reki, goste in domačine sta pozdravila župana Zoran Hegedić in Milan Izlakar. Ob dobri hrani in številnih glasbenikih iz vrst pihalne godbe Sveti Martin iz Brezniškega Huma je večer kar prehitro minil.
 Gostje so prenočevali na dveh lokacijah - mladi godbeniki so spali na domačiji Paternoster v Tenetišah, ostali pa v Gostilni Kovač v Litiji.


Sobota je bila posvečena glasbi in ogledom dobre prakse na terenu. Dopodansko delavnico in večerni koncert je organizirala predsednica kulturnega društva Tamburaški orkester Šmartno, gospa Minka Savšek.
Prizadevni šmarski kulturniki Ida Dolšek, Marjanca in Rudi vidic, predstavnica JSKD Rosana Maček in predstavniki glasbenikov iz Hrvaške so izmenjavali iskušnje pri oživljanju in ohranjanju glasbene dediščine, predstavljali projekte in celo skupaj večglasno zapeli.Sončno sobotno popoldne je bilo kot nalašč za obiks šmarskega podeželja. Goste smo popeljali v Gradišče pri Litiji, kjer sta se jim predstavili eko kmetiji Pr'Kokolj in Pr'Vovk in jih pogostili s hišnimi dobrotami.Na Vinjem vrhu jim je vinogradnik Zadražnik predstavil naš vonorodni okoliš in naša vina. 

Večerni koncert se je pričel s podpisom listine o sodelovanju med Tamburaškim orkestrom Šmartno in Limeno godbo sveti Martin Breznički Hum. Oglejte si posnetek tukaj.
V uri in pol se se izmenjavali zvoki tamburaškega orkestra in pihalne godbe. Zapele so tudi pevke ženskega pevskega zbora LAZ iz Jablaniške doline.
 


Dirigenta Limene glasbe g. Stjepan Šobak in dirigentka šmarskih tamburašev gdč.. Helena Vidic.


ŽPZ Laz so zapele pesem Dan ljubezni in Hvala za vijolice.

Koncert si lahko ogledate na treh povezavah: 1 del, 2 del, 3 del

Po koncertu je bilo prijetno druženje, kjer je glasba povezovala in naduševala.V nedeljo so si gostje najprej ogledali grad Bogenšperk, nato pa so preostali del dneva preživel v Športno rekreatvnem centru Reka v Cerovici. Športno društvo Dolina je pripravilo zabavne športne igre, v katerih so se pomerile ekipe Slovenije in Hrvaške. Mimogrede pa so gostje še skočili v gozd po gobe.

Prijatelji iz Hrvaške, kot tudi gostitelji so skupaj preživeli prijeten in zanimiv vikend in si ob slovesu obljubili, da se kmalu spet srečajo - morda že na Martinovo v Brezniškem Humu.

Projekt je financiran iz programa Evropa za državljane.