Poziv političnim strankam in kandidatom, da še pred volitvami razkrijejo vse donatorje

Društvo Integriteta poziva politične stranke in kandidate, da še pred volitvami razkrijejo vse donatorje. Državljani imamo pravico vedeti, kdo financira politične stranke. Netransparentno financiranje političnih strank je zaradi interesov donatorjev in »vračila uslug« žarišče korupcije, so prepričani v društvu.

Opažamo, da se v svojih programih stranke in kandidati zavezujejo državljanom, da bodo kot izvoljenci ljudstva skrbeli za poštenost, integriteto, transparentnost in za boj proti korupciji, opažamo pa tudi, da v praksi organizatorji volilnih kampanj, stranke in kandidati še niso pripravljeni delovati popolnoma transparentno. 

Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia zato priporoča in poziva predsednike političnih strank in kandidate, da še pred volitvami razkrijejo vse donatorje, zneske in namene vseh donacij, tudi od tistih donatorjev, ki so jim namenili manj kot trikratnik povprečne bruto plače (pribl. 4500 evrov zakonsko določene meje za javno poročanje).

Menimo, da zakonsko določen okvir (javno razkritje in poročanje o financiranju nad trikratnikom povprečne bruto plače) ne sme biti ovira za objavo celotnega seznama nazivov in imen posameznikov in pravnih oseb, ki so političnim strankam ali kandidatom donirale sredstva za volilne kampanje.

Stranke namreč z objavo teh podatkov zmanjšujejo tveganje za korupcijo med njimi in financerji. Od političnih strank pričakujemo, da se bodo uprle sklepanju dogovorov o anonimnih donacijah in sprejemanju sredstev od posameznikov ali podjetij, ki od njih pričakujejo kakršnokoli »vračanje uslug«. Ravno tako pozivamo stranke, da zavrnejo donacijo, če posumijo, da njim namenjena sredstva izhajajo iz morebitnih sumljivih poslov, če podjetja in/ali posamezniki poslujejo neetično ali so osumljeni kaznivih dejanj. Stranke morajo delovati v interesu splošne javnosti in volivcem še pred volitvami dokazati, da je njihovo financiranje »čisto«. Samo tako bodo volivci res vedeli koga in zakaj volijo.

VIR: DRUŠTVO INTEGRITETA 

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.