Poslanci soglasno sprejeli zakon o prostovoljstvu

Poslanke in poslanci so danes brez glasu proti sprejeli vladni predlog zakona o prostovoljstvu, ki prvič sistemsko ureja področje prostovoljstva. Zakon opredeljuje prostovoljstvo kot družbeno koristno brezplačno delo, prostovoljci pa bodo o pridobljenem znanju prejeli potrdilo.

Poslanske skupine tako koalicijskih kot opozicijskih strank so že v predstavitvi svojih stališč v drugi obravnavi zakona v torek izrazile naklonjenost predlaganemu besedilu. Z zakonom želi vlada odpirati možnosti za vključevanje brezposelnih v prostovoljsko delo in s tem v aktivni del prebivalstva.

Omenjeno ima po mnenju vlade pozitivni učinek tako na samopodobo brezposelnih, širi njihovo usposobljenost in s tem povečuje njihove možnosti za vnovično zaposlitev. Cilj pa je tudi povečati interes mladih za vključevanje v prostovoljsko delo, opozarja vlada.

Posebno poglavje zakona je namenjeno dogovoru o prostovoljstvu, ki ga skleneta prostovoljska organizacija in prostovoljec pisno ali ustno. Novost, ki se uvaja v pravni red na obravnavanem področju, je poenotenje in sistematično vodenje evidenc o prostovoljcih in opravljenem prostovoljskem delu.

Zakon zavezuje prostovoljsko organizacijo, da prostovoljca usposobi za delo, za njegovo ustrezno usposobljenost pa je predviden mentor. Prostovoljska organizacija bo prostovoljcu izdala potrdilo o opravljenem delu.

Po študiji Slovenske filantropije, opravljeni leta 2008, je prostovoljcev več kot 183.000, ki so v letu 2008 opravili za skoraj 14,7 milijona prostovoljskih ur.

Kljub zavidljivemu številu aktivnih prostovoljcev v Sloveniji pa študija o prostovoljstvu v Evropski uniji ugotavlja, da je za Slovenijo značilna sorazmerno nizka raven vključevanja v prostovoljsko delo. V prostovoljske aktivnosti je namreč vključenih le od 10 do 19 odstotkov odraslih. Najvišje stopnje prostovoljskega dela so značilne za Avstrijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo.

Vir: STA 

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.