Domov | O nas | O nas

O nas

Čebelarsko društvo pokriva območje 155 km2, od tega je 70 % gozda v katerem prevladuje smrekov gozd. Čebelarji na tem območju lahko pridobivamo cvetlični, gozdni, smrekov in kostanjev med. Prve čebelarske podružnice na območju Tržiča so bile registrirane l. 1934, kasneje leta 1946, 1947 so te podružnice ustanovile Čebelarsko društvo Tržič. Danes je v društvo včlanjenih 60 čebelarjev, ki čebelarijo s ca. 800 čebeljimi družinami.


Društveni prapor

Društvo je dobilo svoj prapor leta 2005. Prapor društva je iz svilene satenaste tkanine temno modrozelene barve pravokotne oblike, višina 118 cm in širina 82 cm ter je obrobljeno z zlatorumeno vrvico. Na sprednji strani prapora je zgoraj napis ČEBELARSKO DRUŠTVO TRŽIČ in grb Tržiča z letnico ustanovitve podružnic in letnico razvitja prapora. Na sredini je prikazana čebela na satju v spodnjem desnem kotu pa je šopek rož. Na zadnji strani je zgoraj napis ČEBELARSKO DRUŠTVO TRŽIČ in grb Tržiča z letnico ustanovitve podružnic in letnico razvitja prapora. Na sredini je šesterokotnik v katerem je slika rože in gore, proti desni se držita še dva šesterokotnika, zgornji je zelene spodnji pa rumene barve.

Društvo – nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je z Odločbo št. 215-130/2019/2-VN dne 25.04.2019 odločilo, da se Čebelarskemu društvu Tržič, podeli status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju kmetijstva. S tem se je formalno tudi naše društvo pridružilo skupini društev in organizacij, ki delujejo v javnem interesu. Pri samem delovanju društva je sprememba v tem, da moramo nekoliko prilagoditi poslovanje društva, sprejemati moramo dvoletni program dela in potem Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi poročati o realizaciji dvoletnega plana dela. Nadalje mislimo, da nam bo status v prihodnje omogočal tudi prijave na morebitne razpisane projekte ter, da bomo svojo skrb za kranjsko sivko še bolj odločno lahko uveljavljali v morebitnih primerih, ko bi bila le ta ogrožena.