Domov | Dejavnosti | Učna gozdna pot: Zvonček ...

Učna gozdna pot: Zvonček in Teloh


NARAVOSLOVNA UČNA GOZDNA POT PRI ŽOUKNU

Naravoslovna pot pri Žouknu sestavljata dve poti z imenom Teloh in Zvonček.

Pot Teloh je dobila ime po številnih telohih, ki ob koncu zime naznanjajo bližajočo pomlad in čas, ko narava vabi, da jo obiščemo. Pot je krožna, zato lahko stopimo nanjo kjer koli. Predlagamo pa vam, da se zapeljete do urejenega parkirišča, od koder ni daleč do prve table. Sledi lep sprehod po gozdu, kjer se boste seznanili z zanimivimi vsebinami o gozdu, gobah in pticah, katerih petje vas bo vseskozi spremljalo. Pot vas bo pripeljala v vas Podgora, kjer si lahko preberete nekaj osnovnih značilnosti vasi.

Verjetno se boste mnogi popotniki zaustavili v prelepi podružnični cerkvi sv. Miklavža. Pot skozi vas vas bo pripeljala do vodnega izvira Bč, ki nas bo popeljal v čase, ko v vasi še ni bilo kapnic in vodovoda. Od tu boste gotovo nadaljevali s sprehodom proti drugemu delu naravoslovne poti, k Zvončku.Naravoslovna pot Zvonček je dobila ime po številnih zvončkih, ki so v njeni okolici v pomladnem času. Že na začetku poti nas privabi bajer, ob katerem nam informacijski tabli prikažeta življenje v njem. Nedaleč stran se seznanimo z živalmi, ki jih lahko srečamo na območju učne poti. Ker je bil kmečki človek že od nekdaj močno povezan z gozdom, ki ga je negoval in je v njemu videl oporo ter varovanje pred raznimi nesrečami, je povsem razumljivo, da se lahko tudi o tej temi poučimo s pomočjo tabel. Onesnaževanju ter propadanju gozdov se ne moremo izogniti. Morda pa bodo te vsebine v nas vzpodbudile zavest in razmišljanje, kaj lahko jaz kot posameznik naredim za čistejši planet.

Po lepi poti, ki nam bo dala svežino misli, se bomo lahko zaustavili v koči, ki sprejema preko sto ljudi. V njej boste po predhodnem naročilu lahko dobili izbrane jedi in pijače. Mnoge družine z majhnimi otroki bo še posebno razveselilo veliko travnato igrišče z najrazličnejšimi igrali ter konji. Tudi šolske skupine imajo izjemno priložnost poglablanja znanja in oddih v naravi od zgodnje pomladi do pozne jeseni, kjer ni avtomobilov. Hkrati pa lahko učenci v miru pojedo svojo malico v koči ali njeni okolici.

Ker obstajajo možnosti za strokovno vodenje in delo s pomočjo učnih listov, lahko pokličete na TD Podgora, kjer pridobite še ostale informacije za organizirano vodenje.

Kontaktni osebi:
Saša Strnad, 041-603-885
Pavlina in Tone Novak, 051-635-564