Domov | O nas | Ustanovitelji

Ustanovitelji

Projekt šola zdravja deluje že od februarja 2006, ko je nastala prva skupina v Celju. 22.10.2009 smo se registrirali kot društvo.


 

NIKOLAY GRISHIN, dr. med.Rojen 24. junija 1961 v Ribinsku v Rusiji. Pri 17-ih letih je končal desetletno šolanje na osnovni in srednji šoli. Pri 21-ih je končal štiriletno šolanje na Permski medicinski univerzi in nadaljeval študij na vojaški medicinski fakulteti v mestu Tomsk v Rusiji. Po koncu študija delal kot zdravnik 10 let v vojaški službi, nekaj časa na ribiški ladji, v polikliniki.
V letu 2002 odzval povabilu in prišel delat v Slovenijo. Pričel delati v Slovenj Gradcu, kasneje v Celju in Kopru. Trenutno ima ordinacijo v Ljubljani, Alternativna medicina. Osnovna področja so: manualna terapija, delna masaža, SCENAR terapija, DENAS terapija, računalniško diagnostični terapevtski sistem "KRONOS" in "RISTA", Su Jok terapija, skupinska predavanja po metodi samopomoči.
Kot zdravnik je opazil, da pisanje receptov ni rešitev za izboljšanje zdravja človeka. Ljudje se premalo gibajo, nezdravo prehranjujejo in imajo slabe življenjske navade. Zato je več let razmišljal, kako pomagati preprostemu človeku. Imamo avto šole, glasbene šole, likovne šole, razne strokovne šole. Nimamo šole za osnovno izobraževanje o zdravju. Zato je leta 2006 organiziral v Celju prvo skupino Šole zdravja v Sloveniji. Leta 2006 skupaj z LU Celje pripravil projekt Šola zdravja v Sloveniji za pridobivanje evropskih sredstev. Napisal 4 knjige: Vsak trenutek je lahko nov začetek in Resnične zgodbe Šole zdravja. Napisal več skript za seminarje (4). Izvaja seminarje in praktične delavnice: Medicina za telebane, v okviru programov Zveze društev Invalidov praktično motivacijsko terapevtski seminar Vsak trenutek je lahko nov začetek (2), predavanja in seminarji za Šolo zdravja (v dveh letih več kot 30). Imel več nastopov na TV, intervjuje v različnih revijah, časopisih (več kot 10). V letu 2008 in 2009 organiziral skupinske dogodke-srečanja (Novigrad, Piran, Soline Lucija, Koper, Izola, Ljubljana). Motivira, izobražuje in vzpodbuja člane po vseh skupinah Šole zdravja po Sloveniji.   

Nagrade in priznanja:

Nikolay Grishin, dr. med. je nominiran za Izjemno osebnost leta 2014 v akciji "Ljudje odprtih rok". Projekt s podporo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že 21-ič prireja revija Naša žena.

Nikolay Grishin, dr. med. je idejni vodja in ustanovitelj društva ŠZ, je glavni motivator (animator) in izredno dober (uspešen) predavatelj. Dne 13. junija 2014 je dobil licenco za opravljanje zdravilske dejavnosti za delo na področju zdravilskih metod - Manualna terapija: 1.str., 2.str., 3.str.
Licenco mu je podelilo Ministrstvo za zdravje RS za obdobje sedmih let, od 13.06.2014 do 12.06.2021.

Nikolay Grishin, dr. med. je 14. decembra 2013 dobil priznanje Športne unije Slovenije - Znak za športne zasluge!


Kontakt:

Za nasvete dr. Grishina mu lahko pišete na e-mail, pokličete po telefonu (031/ 742 672) ali pridete v njegovo ordinacijo Studio Orhideja na Brilejevi 12 v Ljubljani.


 
Dr. Grishin v medijih:

- Nedelo, Eva Senčar, 8.03.2015
"Lobanja je Rubikova kocka - mozaik premikajočih se kosti"EMA PERKOVIČ 
- Ambasadorka prostovoljstva v športu za vse


           

V okviru občinskega praznika Piran je Krajevna skupnost Piran leta 2012 podelila priznanje "Sol Pirana" svoji domačinki Emi Perkovič in Šoli zdravja.
Taka priznanja se podeljujejo osebam in društvom, ki s svojim delom prizadevajo izboljšati življenje v mestu Piran.

Gospa Ema Perkovič, 70-letna podpredsednica Društva Šola zdravja, je imela že v rani mladosti v sebi čut za pomoči potrebnim. Ko je njena prijateljica pri osmih letih ostala brez mame, ji je Ema vsak dan pomagala pri domačih opravilih, tako pri kuhanju kot pri delu na polju. Kasneje se je udeleževala raznih prostovoljskih akcij, ko pa je bila kot vzgojiteljica v službi v vrtcu, ni nikoli odrekla sodelovanja tudi izven službenega časa. Tako je v devetdesetih letih skupaj z vzgojiteljico Mihelo Medved iz Zavoda za korekcijo sluha in govora med prvimi uvajala integracijo otrok s posebnimi potrebami v klasični vrtec. To je bil projekt, ki je zahteval ogromno dodatnega dela, tudi ob sobotah in nedeljah, veliko svojega prostega časa pa je porabila tudi za izdelovanje lutk in didaktičnih igrač, kar pa ji je bilo vedno v veselje. Tako je štiri leta med drugim vodila krožek ročnih spretnosti, KS Piran pa ji je podelila tudi priznanje za dolgoletno prizadevno delo in sodelovanje pri razvoju krajevne samouprave.
Še pred upokojitvijo, še bolj pa po njej, je zaradi bolezni v družini začela več skrbi in zanimanja posvečati skrbi za zdravje, pritegnili pa sta jo predvsem alternativna in tradicionalna kitajska medicina. Leta 2007 je spoznala dr. Nikolaya Grishina, ustanovitelja Šole zdravja. Nad njegovimi idejami se je zelo navdušila in postala njegova tesna sodelavka ter glavna pobudnica za ustanavljanje skupin Šole zdravja na Obali. V dveh letih so usposobili 5 skupin in sicer v Piranu, Izoli, Kopru, Luciji in Bernardinu. Ko je bilo ustanovljeno Društvo Šola zdravja in telovadne skupine tudi v Ljubljani, Domžalah in okolici, je aktivno sodelovala, obiskovala skupine, razlagala in poučevala ter podajala svoje dragocene izkušnje z Obale. Na vse mogoče načine je pomagala orati ledino v novo ustanovljenih skupinah.
Gospa Ema je pri svojih 70-ih letih lahko vzgled marsikomu. Je živ dokaz, kako redna vsakodnevna vadba učinkuje na telo in duha. Je velika zagovornica pravilnega izvajanja vaj 1000 gibov.
Avgusta 2009, 2010 in 2011 je bila glavna organizatorka celodnevnega srečanja vseh slovenskih skupin Društva Šola zdravja v Piranu. Prvo leto je na srečanju sodelovalo skoraj 200, letos pa že 350 udeležencev. In organizacija take prireditve ni mačji kašelj!
Trenutno je gospa Ema aktivna pri usposabljanju novih skupin na Primorskem in sicer v Kobaridu, Tolminu in Novi Gorici. V poletnih mesecih vzpodbuja turiste in goste k aktivnemu preživljanju prostega časa, ki ga v Piranu začnejo zjutraj ob 7.30 z vsakodnevno polurno telovadbo na pomolu.
V zadnjem letu se je naučila tudi računalniških veščin.
Kot oseba je pozitivno naravnana, tovariška, nekonfliktna, prijazna in vedno pripravljena na sodelovanje. V društvu Šola zdravja je vzgled, »velika predstavnica« z Obale, primer nekoga, kjer je na mestu »zdrav duh v zdravem telesu«. Dokazuje, da leta niso ovira, če sta le prisotni volja in želja. Sama pravi, da je tretje življensko obdobje lahko zelo kvalitetno in kakovostno, če si človek sam to želi in zato tudi kaj postori.

Ema Perkovič, voditeljica skupine Piran in ambasadorka prostovoljstva v športu
kontakt: gsm 031 569 465ZDENKA KATKIČ - predsednica društva;


Foto: Vid Repanšek

- 16. aprila 2015 je Občina Domžale na Slavnostni akademiji ob občinskem prazniku podelila občinska priznanja
   in nagrade. Med letošnjimi nagrajenci in dobitniki priznanj in nagrad Občine Domžale je tudi ZDENKA KATKIČ,
   ki je prejela:
- bronasto plaketo za prizadevno delo na področju Šole zdravja! 
                          
   
                                                                               
Foto: Vid Repanšek

Vaditelj športne rekreacije 2. stopnje; certifikat z dne 6.12.2014, organizator Športna unija Slovenije; 
   (Strokovni delavci z nazivom Vaditelj športne rekreacije 2. stopnje lahko na področju vodenja programov
   športne rekreacije delujejo samostojno.);

- Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Občina Domžale podelili priznanja najboljšim športnicam, športnikom in
   športnim delavcem, v letu 2012!
   24.01.2013, Posebno priznanja v kategoriji članice in člani!

                                

 - Strokovna delavka na področju komuniciranja in medijev v športu (Strokovni delavec 1,
    organizator Olimpijski komite Slovenije od 18.01. - 3.02.2013);    

 - Vaditelj športne rekreacije, 1. stopnja, certifikat št. 52542-3453, dne 23.03.2011,     
    organizator Športna unija Slovenije; 
                                             

Pred 50-imi leti se je rodila v Ljubljani, 13 let je živela na Vrhniki in se leta 2005 začasno preselila v Domžale, samo toliko, da na Vrhniki zgradijo nov blok, kamor se je želela vseliti. Potem pa je začasno postalo kar dokončno, saj je tu spoznala zelo veliko prijetnih in pozitivnih ljudi vseh generacij, polnih energije, navdušila jo je nova knjižnica, pravi in vse možnosti, ki se ponujajo za preživljanje prostega časa. Bila je presenečena, ko je videla, kako so v Domžalah tudi starejši izredno aktivni, dejavni v društvih, povezani med sabo in kako delujejo v korist kraja. Pa tudi povezava z Ljubljano, kjer je v službi, se je zdela zelo enostavna. 
Prav ponosna je, da je postala Domžalčanka.

     

Je članica precej društev, med drugim tudi Kulturnega društva Nova akropola, ki pa je v svojem bistvu filozofsko in humanitarno društvo s sedežem v Bruslju, kjer člane med drugim osveščajo v smislu, da je treba svoje talente in sposobnosti razvijati in jih družbeno koristno uporabiti. 
Ker je Zdenka športnica po duši, trenirala je cel kup športov od atletike do strelstva, 10 let je bila članica ŠD Partizan narodni dom, sedaj pa še vedno uspešno tekmuje v bowlingu in uživa v hribih, jo je prijateljica iz Akropole pred malo manj kot 2 leti povabila na posebno predavanje »1000 gibov«, ki ga je imel ruski zdravnik, dr. Nikolay Grishin, ustanovitelj Šole zdravega življenja, ki je delovala na Primorskem, v Portorožu in Piranu. V tistem času je, sicer tudi sama maserka z diplomo klasične in tuina masaže, tj. kitajske tradicionalne masaže, v Termah Snovik vodila telovadbo v vodi, ki so se je udeleževale predvsem starejše gospe. Ko je slišala predavanje dr. Grishina, je vedela, da je to to, da je končno srečala človeka, ki razmišlja vizionarsko, saj je projekt 1000 gibov, namenjen predvsem starejšim, ki jih tarejo zdravstvene težave, fantastičen. Poleg tega se vsakodnevna vodena jutranja telovadba vrši na prostem, najbolje ob vodi. V bistvu jo je vse skupaj spominjalo na tai-či, le da tam telovadci delajo vaje v parkih. Ko je razmišljala, kje v Domžalah bi se ta skupinska telovadba lahko odvijala, je ugotovila, da bi bilo najbolje v parku 88 lip ob Kamniški Bistrici. Dobro je namreč telovaditi ob vodi, saj naj bile-ta razmagnetila telo in pospešila krvni obtok. Za mnenje je najprej vprašala nekaj starejših Domžalčanov, in že je bila ustanovljena prva skupina v Domžalah.
Oktobra 2009 je ustanovila vseslovensko Društvo Šola zdravja s sedežem v Domžalah in postala njegova predsednica. Skupine so začele vznikati kot gobe po dežju, tudi v Kamniku, Trzinu, Ihanu, Viru, Dobu, Litiji, Mengšu… Sedaj ves prosti čas nameni obiskovanju skupin tudi po ostalih koncih Slovenije, od Pirana do Murske Sobote, saj se je število registriranih članov dvignilo že krepko čez 700. Vse delo člani opravljajo prostovoljno, tako vodenje telovadbe kot drugih dejavnosti, priprave in izvedbe raznih delavnic in tečajev.
Je pa vsakodnevno izvajanje vaj za razgibanje celega telesa ob 7.30 preraslo v druženje, po vsaki vaji skočijo še za pol ure na kavo. Tam pa so negativne teme, bolezen, katastrofe, politika, kar prepovedane. Veliko se nasmejijo in potem z dobrim občutkom, fizično razgibani in polni pozitivne energije odhitijo domov, še celemu dnevu naproti.

Prostovoljstvo velja za pomembno vrednoto in združuje ljudi. Mimogrede, leto 2011 bo leto prostovoljstva, omeni. In Slovenci smo narod prostovoljcev. V nasprotju s potrošniško miselnostjo je hkrati tudi skromnost, je predvsem generator novih vrednot, je povezovanje ljudi v boju proti zapiranju vase in ravnodušnosti do tuje stiske. Izpolnjuje življenje in s tem osrečuje. Prostovoljci spoznavajo potrebe drugih, ščitijo njihove pravice in nas spomnijo, da je dajanje izredno pomembno, saj je tesno povezano s sprejemanjem, ki daje prostovoljcem novo energijo in mnogim smisel njihovega življenja.
Ko začneš delati s skupinami ljudmi, začutiš občutek odgovornosti in nujo, da se še naprej izobražuješ, zato so dnevi maksimalno zapolnjeni.

Zdenka Katkič, predsednica društva, voditeljica skupine Domžale
kontakt: telovadba7.30@gmail.com, gsm 040/397-277