Domov | Zgodilo se je | 16. pohod po Jablaniški ...

16. pohod po Jablaniški poti, 06. 04.2019 – JABLANIŠKA DOLINA JE PRIVABILA VELIKO ŠTEVILO POHODNIKOV

Društvo za razvoj podeželja LAZ je organiziralo že 16.  pohod po Jablaniški poti.  Letošnjega pohoda se je udeležilo veliko število pohodnikov. Vreme je pohodnikom omogočilo, da je bila nenaporna pot zelo prijetna, kar se je tudi pokazalo na dobri volji številnih pohodnikov.

Sonce se nikomur ne izogne. Tudi pravim pohodnikom na 16. pohodu po Jablaniški poti ni pustilo ležati. Po deževni noči se je v soboto, 6. aprila prebudila narava v sveže in oprano jutro. Ptice so s svojo jutranjo pesmijo pospremile zgodnje pohodnike, ki so prihajali od vsepovsod. Phil Bosmans je zapisal:«Poglej v nebo in zapoj, kajti sonce sije zastonj in tudi zate«.
 

Pohodnike je na startu v Zgornji Jablanici pričakala nasmejana skupina prostovoljk iz vrst društva Laz. Pohodniki so se pred startom okrepčali s tradicionalnim jablaniškim zajtrkom (jabolko, štrukeljc, kava in čaj) in se dobro okrepčani podali na 15 km dolgo krožno pot. Lepo je slišati zadovoljne pohodnike, ko ob koncu spregovorijo, kako lepo so bili sprejeti s strani organizatorjev že ob samem startu v Jablanici in naprej po poti na domačijah prijaznih domačinov, na katere smo organizatorji zelo ponosni. Brez sodelovanja in podpore v lokalnem okolju ter aktivnih članov Društva LAZ nebi bilo uspešno izvedenega športno rekreativnega dogodka.

Jutro je bilo res da obetavno, a meglice so se dolgo preko dneva podile, da so zastirale poglede pohodnikom tja do kamniških in julijskih Alp.  Zato so sonce in dobro voljo prejemali na domačijah mimo katerih vodi pot in ga ponesli naprej vse do cilja. Čeprav je bilo videti, da se je letošnjega pohoda udeležilo nekoliko manj pohodnikov, se je na ekološki kmetiji Pr Kokol razvilo prijetno vzdušje. Pevke ŽPZ Laz, pa so ga s svojim kulturnim programom še popestrile.

Organizator dogodka, Društvo za razvoj podeželja Laz, se zahvaljuje vsem donatorjem in sponzorjem, ki so s svojim prispevkom prispevali k še uspešnejši izvedbi dogodka.

Ob spustu v dolino so se številni pohodniki ustavili še v Domačiji spominov, kjer so si ogledali novo Tematsko razstavo Razglednice slovenskega slikarja Maksima Gasparija. Zakonca Samec sta kot po navadi s svojimi zgodbami in anekdotami navduševala obiskovalce razstave.
 

Tako organizatorji kot pohodniki smo bili z izvedbo pohoda zadovoljni. S pomočjo donatorjev je bila prireditev kvalitetno izvedena. Posebna zahvala gre donatorjem, ki  so pripomogli, da je bila prireditev še bogatejša.

 

Sponzorji in donatorji:

·         Trgograd d.o.o., Litija

·         Radio Geoss d.o.o.

·         Slovenske železnice d.o.o.

·         Komunala Litija d.o.o.

·         Elektro instalaterstvo Janez Dragar s.p., Šmartno pri Litiji

·         Verbe d.o.o., Šmartno pri Litiji,

·         Agrolit d.o.o., Litija

·         MAAR papirnica, Litija

·         Planinsko društvo Litija

·         Vresk – predelava mesa, Dole pri Litiji

·         Špar d.d., poslovalnica Litija

·         Jub d.d., Dol pri Ljubljani

·         Elektro Ljubljana d.d.

·         Omahen Transport d.o.o., Litija

·         Zavarovalnica Triglav d.d., poslovalnica Litija

·         Tampo Tisk Pavlica, Litija

·         Vrtnarija Klinc, Breg pri Litiji

·         Taverna Urška d.o.o., Gostilna Krznar, Šmartno pri Litiji

·         Brigita Ponebšek s.p., modno šiviljstvo,

·         Eko kmetija Pr'Kokol, Gradišče pri Litiji

·         Kmetija Pr'Janez, Šmartno pri Litiji

·         Skupina Orleki, Zagorje ob Savi

·         Frizerstvo Paž, Šmartno pri Litiji

·         HYCU D.O.O., Ljubljana

·         Tedi Betriebs, d.o.o., Maribor

·         Lestu d.o.o, Ljubljana

·         Cig design d.o.o., Šmartno pri Litiji

·         Cvetličarna Tila s.p., Šmartno pri Litiji