Domov | Zgodilo se je | Predavanje o imunskem ...

Predavanje o imunskem sistemu - prof dr. Borut Štrukelj, 21. 3.2019

 V okviru programa dela Društva za razvoj podeželja LAZ za leto 2019 nam je prof. dr. Borut Štrukelj predaval na temo Imunski sistem in kako ga krepimo. Predavanje je potekalo v dvorani gasilskega doma na Bregu pri Litiji, v četrtek 21.3.2019 ob 18 uri. Z velikim zanimanjem mu je prisluhnilo 35 udeležencev.

 

Prof. dr. Borut Štrukelj je redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, soavtor več svetovnih patentnih prijav. Je avtor več kot 180 znanstvenih in strokovnih člankov, od katerih je več kot 120 objavljenih v priznanih mednarodnih znanstvenih revijah z dejavnikom vpliva.

V oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija enkrat mesečno predstavlja, kako se na naraven način lahko sami pomagamo .

V zadnjih nekaj letih so v Sloveniji in svetu izdelki in zdravila iz konoplje velik trend. Prof. Borut Štrukelj se vrsto let ukvarja s preučevanjem zdravilnih rastlin in njihovimi učinki v laboratorijskem merilu in v kliničnih preskušanjih.


Na predavanju je prof. dr. Štrukelj spregovoril o imunskem sistemu, ki je en od najpomembnejših sistemov v našem organizmu. Poleg aktivne imunizacije (cepljenja), lahko imunski sistem krepimo z izbranimi zdravilnimi rastlinami, kakovostnim spanjem in zmerno telesno aktivnostjo na prostem. V predavanju so bile povzete glavne značilnosti imunskega sistema, celic, obrambe in predstavljene rastline in gobe, ki delujejo kot imunostimulansi. Poudaril je 6 glavnih dejavnikov, ki zmanjšujejo delovanje imunskega sistema in katere bolezni se posledično lahko razvijejo.