Domov | Zgodilo se je | Kulinarična delavnica v ...

Kulinarična delavnica v izdelovanju poprtnika - prazničnega kruha, 5.1.2019

 V naših krajih se poprtnik še vedno peče za praznik treh kraljev, 6. januarja. Le redke gospodinje ga okitijo z različnimi okraski, ki vsak za sebe pripovedujejo življenjsko zgodbo.
Z namenom, da se bo ta lepa tradicija ohranila in nadaljevala v pravi smeri smo v Društvu Laz v soboto, 5. januarja, na pred večer krščanskega praznika organizirali kulinarično delavnico v izdelovanju prazničnega kruha

Veseli smo, da se je tradicija peke prazničnega kruha »poprtnika« ohranila do današnjih dni tudi v naših krajih.

Nam vsem poznan polihistor, Janez Vajkard Valvazor, ki je na gradu Bogenšperk živel v 17. stoletju piše, da gospodinje zamesijo velik hleb kruha in ga okitijo zgoraj z vsakovrstnimi okraski. Plemiči in meščani, ki imajo delikatnejša usta, denejo v tak kruh veliko masti in jajc, po vrhu pa ga na razne načine okrase s testom in tak kruh imenujejo »poprtnik«.

V naših krajih se poprtnik še vedno peče za praznik treh kraljev, 6. januarja. Le redke gospodinje ga okitijo z različnimi okraski, ki vsak za sebe pripovedujejo življenjsko zgodbo.
Z namenom, da se bo ta lepa tradicija ohranila in nadaljevala v pravi smeri smo v Društvu Laz v soboto, 5. januarja, na pred večer krščanskega praznika organizirali kulinarično delavnico v izdelovanju prazničnega kruha. Torej ravno ob pravem času, da smo si gospodinje naslednji dan lahko doma pripravile čisto pravi "poprtnik". 


V uvodu je predavateljica ga. Lili Mahne, pobudnica ohranjanja nesnovne dediščine kot je poprtnik, božični kruh, ali kot mu še po nekod po Sloveniji pravijo župnik, predstavila pomen in vrednote prazničnega kruha. Pod njenim mentorstvom smo udeleženke oblikovale tradicionalne okraske kot so ptički, marjetice, pletenice in drugo. Naredile pa smo tudi kreativne prigrizke z mesnimi in zelenjavnimi nadevi, uredile razstavo in ve skupaj tudi degustirale.

 

Popoldne smo zaključile bogatejše z novimi veščinami. Ob oblikovanju okraskov iz testa pa bile deležne magične sprostitve.