Domov | Zgodilo se je | Ko v Jablanici zadiši po ...

Ko v Jablanici zadiši po tradicionalnih dobrotah, 26. november 2017

V nedeljo, 27. novembra je po Jablaniški dolini zadišalo po štrukeljcih. Vonjave pa so dopolnila še domača zeliščna žganja.


Vložnine -  novost dogodka


Ocenjevalne komisije v sestavi Darja Povše, Helena Perko in Magda Laslo za štrukeljce ter Martin Hostnik, Jože Juvan ter Brane Šuštaršič za zeliščno žganje je vsak vzorec temeljito analizirala. Namen ocenjevanja je namreč preverjanje in dvig kvalitete kulinaričnih posebnosti jablaniške doline, ki nam v prihodnosti lahko služi za prepoznavno turistično ponudbo ožjega območja. 


Razstavljena zeliščna žganja z adventnimi venčki

Ker želimo v Društvu Laz dogodek Dobrote Jablaniške doline nadgraditi, smo se letos odločili, da dodamo novo temo in sicer vložnine. Gospodinje so svoje vložnine prinesle na dogodek, kjer so bile razstavljene in so jih lahko vsi prisotni na koncu tudi degustirali. V izobraževanem delu programa se nam je pridružila ga. Mateja Tea Dereani, ki nam je predavala o pravilnih kombinacijah prehranjevanja, shranjevanja živil, vlaganju in fermantiranju.

V okviru kulturnega programa se nam je pridružil mladi harmonikar Peter Ponebšek.

 
Razstavljeni štrukeljci z adventnimi venčki

Odziv udeležencev dogodka je bil pozitiven, zato smo prepričani, da prihodnje leto dogodek ponovimo in ga še nadgradimo.