Domov | Zgodilo se je | Osnovnošolci v stalni ...

Osnovnošolci v stalni zbirki savskih prodnikov 26. 10. 2017

V četrtek 26. 10. 2017 smo imeli v gasilskem domu na Bregu pri Litiji obisk dveh devetošolskih skupin iz OŠ Šmartno, ki so prišli na voden ogled stalne zbirke savskih prodnikov. 

  

                                                                 Zadovoljni devetošolci

V uvodu smo jim predstavili znamenitosti Jablaniške doline in delovanje našega društva. Sledila je predstavitev zbirke savskih prodnikov, nato smo si skupaj ogledali film Čudoviti svet savskih prodnikov, ki govori o nastanku zbirke savskih prodnikov. Na koncu smo si skupaj ogledali še omenjeno zbirko.

Reka Sava je dolga 940 km in prav na območju občine Litije dela največje meandre na svoji poti, kjer pride do zmanjševanja hitrosti vode in zato reka gradi tu največja prodišča. Prav to je tudi razlog postavitve stalne razstave savskih prodnikov na Bregu pri Litiji, ki je edinstvena zbirka na svetu. Razstavljeni prodniki so zbrani s celotnega porečja Save in sicer na prodiščih od Ljubljanice in Save do Litije.

Za večino naključnih obiskovalcev prodišč so prodniki lahko estetsko zanimivi zaradi svojih barv, vzorcev ali oblike. Zbiranje prodnikov lahko pritegne pozornost mladine, študentov in odraslih ljubiteljev narave, saj zanj ni potrebno predznanje.