Domov | Zgodilo se je | Kuharska delavnica – ...

Kuharska delavnica – priprava različnih jedi iz špargljev 12. maj 2017

Društvo za razvoj podeželja LAZ je 12. maja 2017 v prostorih PGD Breg pod mentorstvom kuharja g. Roberta Merzela organiziralo kulinarično delavnico. 

 
Priznani kuhar g. Robert Merzel
 
Mentor g. Robert Merzel. je vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju. Pripravlja jedilnike ob največjih protokolarnih obiskih v Sloveniji. V malem prstu pa ima tudi izvedbe kulinaričnih delavnic.

Tudi tokrat je bilo zanimivo. Za ta namen je sestavil 8 raznovrstnih receptov jedi iz špargljev (rižota,  pečen krompir z zelenimi šparglji, slanino in sirom; frtajla z zelenimi šparglji in zelišči, zeleni šparglji s slanino iz žara, popečen domač kruh z zelenimi šparglji, maslom, šunko in sirom).

 
Navdušene udeleženke delavnice 

Zaupamo vam še en recept: PITA Z ZELENIMI ŠPARGLJI IN DOMAČO SKUTO
Krhko testo:
350 g moke
150 g masla
10 g sol
hladna voda

Krhko testo razvaljamo, med dvema  peki papirjema, nadevamo v pomaščen pekač, čez peki papir ter obteženo slepo pečemo na 180 – 190˙C, cca. 20 - 25 minut. Zadnje 5 minut pečemo brez obtežitve. Nato model napolnimo z nadevom iz:

250 g naribanega sira
4 rezine narezanega in namočenega sušenega paradižnika
100g koščkov  skute razporedimo  po piti
200 g na hitro prepraženih zelenih špargljev ter zalijemo z mešanico:
100 g kisla smetana
200 g sladke smetane
100 g mleka
2 žlici moke
5 jajc
20 g sol
muškatni orešček

Nadev: prepražimo polovičke špargljev na maslu, sol, beli poper. Stepemo jajca in smetani, dodamo moko, sol, poper, muškatni orešček. Vlijemo na pito, po vrhu lahko dodamo še šparglje. Pečeno je čez ½ ure. Režemo mlačno.


Udeleženke delavnice pripravljajo jedi iz špargljev

Da bi bila delavnica čim bolj pestra in produktivna, so udeleženci sami pripravili vse jedi in jih na koncu tudi poskusili. Brbončice so jim bile hvaležne, saj so bili okusi vseh pripravljenih jedi iz špargljev odlični. Odzivi delavnice so bili dobri, zato v prihodnje pričakujemo še kakšno drugačno kulinarično izkušnjo za nas in nove udeležence.