Domov | Zgodilo se je | Kulinarična delavnica - ...

Kulinarična delavnica - priprava različnih vrst solat, 09. februar 2017

Društvo za razvoj podeželja LAZ je 9. februarja 2017 v prostorih PGD Jablanica pod mentorstvom kuharice ga. Slavi Lenart organiziralo kulinarično delavnico. 

 Mentorica Slavi Lenart


Mentorica ga. Slavi Lenart že nekaj let vodi zanimive kuharske delavnice in je prava kuharska mojstrica, ki nas je popeljala v kraljestvo neobičajnih okusov. Tudi tokrat je bilo zanimivo. Za ta namen je sestavila 12 receptov raznovrstnih solat. Vključena so bila živila, na katere smo že malo pozabili, pa vendar so zelo okusna in najpomembnejše, zdrava. Tako so solatam okus dodali: kvinoja, ješprenj, pira in čičerika. Za prave gurmane smo na delavnici pripravili solate z granatnim jabolkom, škampi, avokadom, brusnicami in drugimi živili. Glede na sodoben in hiter tempo življenja so te solate primerne kot hladne predjedi ali kot samostojne glavne jedi. Z njimi bomo lahko navdušili povabljene ob posebnih priložnostih, ali pa popestrili naš vsakdanji jedilnik.

Da bi bila delavnica čim bolj pestra in produktivna, smo udeleženci sami pripravili solate in jih na koncu tudi poskusili. Brbončice so nam bile hvaležne, saj so bili okusi vseh pripravljenih solat odlični.

Odzivi delavnice so bili dobri, zato v prihodnje pričakujemo še kakšno drugačno kulinarično izkušnjo za nas in nove udeležence.                                                      

Zaupamo vam še en recept: Ričet v solati

 Že skoraj pozabljeni ričet v solati

Sestavine za 6 oseb:
300g kuhanega ješprejnčka
1 kisla smetana
1dl jabolčnega kisa
2 žlici olja
100g nasekljane čebule
100g kislih kumaric
2 paradižnika
2 trdo kuhani jajci
sol
majaron
drobnjak
zelena
peteršilj 

Priprava:

Opran ješprenj čez noč namočimo. Nato ga kuhamo v vodi z začimbami, dokler se ne zmehča. Pazimo, da se ne razkuha, zrna morajo ostati cela. Kuhan ješprenj odcedimo in pustimo, da se ohladi.

Polivko pripravimo tako, da med kislo smetano zmešamo olje, kis in sesekljane začimbe. K ješprenju dodamo nasekljano čebulo, jajci, paradižnik in drobno nasekljane kumarice. Polivko prelijemo po ješprenju ter pustimo 30 minut, da ješprenj vpije polivko.

Zanimivost:
Ješprenj je oluščeno ječmenovo zrnje. Ječmen je živilo, ki lahko telo preskrbi z vsemi snovmi za ohranjanje fizične moči organizma. Ima ugoden vpliv na različne telesne funkcije, zaradi nizkega glikemičnega indeksa pa je primeren za dietno prehrano. Ješprenj vsebuje precej za zdravje organizma potrebnih mineralov in vitaminov, železo, magnezij, fosfor, kalcij, med vitamini pa B, E in K. 

 
Za zaključek delavnice še skupinska slika