Domov | Zgodilo se je | Nočni pohod Gradišče ...

Nočni pohod Gradišče pri Litiji 13. januar

Prvi januarski petek, ki je najbližje polni luni, Društvo za razvoj podeželja Laz organizira nočni pohod v Gradišče pri Litiji, ki je letos je potekal 13. januarja.

Predsednica društva Laz ga. Mojca Hauptman ob tem pove, da je nočni pohod v Gradišče pri Litiji v lokalni okolici že lepo sprejet in se ga pohodniki z veseljem udeležujejo. Primeren je za rekreativce, ki pa morajo biti letnemu času primerno oblečeni in obuti.


Pohodniki pri cerkvi sv. Magdalene v Gradišču pri Litiji

 

Med 19.30 ter 20.00 uro so se pohodniki zbrali na treh zbirnih mestih in sicer, Bregu pri Litiji, Gradiških Lazah in Zgornji Jablanici in se podali na pot.

Poti iz vseh treh smeri so potekale po gozdnih poteh in gozdnih jasah. Obiskovalci pohoda so lahko med potjo v daljavi opazovali osvetljeno cerkev sv. Magdalene. Ob lepem vremenu in jasnem nebu, se tudi brez osvetlitve razločno vidi silhueta omenjene cerkve.

Še nekaj let nazaj so si pohodniki osvetljevali pot z baklami, sedaj so to vlogo prevzele naglavne luči in ročne svetilke.

Letošnji pohod je bil še posebej čaroben, ker je padal sneg. Žal, pa je le nekaj ur pred dogodkom močno deževalo in je bila zaradi tega udeležba posledično skromnejša kot običajno.

Udeleženci pohoda so bili navdušeni nad zimsko idilo in toplino na kmetijah, ki so se vključile v dogodek s svojo ponudbo.


Prizor Romanovih jaslic ekološke kmetije Pr "Kokol" 

Ekološka kmetija Pr"Kokol" vsako leto tradicionalno odpre svoja vrata prav na večer pohoda. Gospodar Roman že vrsto let v  njihovi kmečki izbi postavlja na ogled velike jaslice, ki so vredne ogleda. Gospodinja Breda pa oskrbi pohodnike s toplimi napitki.

Na ekološki domačiji Vovk so pod šotorom  gostitelji pohodnike postregli s toplimi domačimi jedmi. Tudi letos je za veselo razpoloženje poskrbel harmonikar Luka. Ob njegovi  spremljavi so pohodniki veselo zapeli.

Predsednica društva Laz ga. Mojca Hauptman ob tej priliki vabi vse rekreativce, dobrovoljne ljudi, ki radi svoj čas preživijo v naravi in dobri družbi, da se nam v prihodnje pridružijo še v večjem številu