Domov | Zgodilo se je | Ogled dobre prakse v ...

Ogled dobre prakse v Prekmurju 10. maja 2014

Strokovna ekskurzija je ena od aktivnosti projekta Dobrote iz srca, ki ga je finančno podprla LAS Srce Slovenije in ga v partnerstvu izvajata Društvo LAZ in Društvo podeželskih žena in deklet Polšnik. V soboto, 10. maja so se navsezgodaj skupaj odpravili po nova znanja in iskušnje v Pomurje in Prekmurje. Fokus je bil na lokalni koluniraki, marketinških prijemih pri promociji in trženju lojkalnih produktov in izkušnjah pri zagotavljanju vseh sanitarnih, tržnih, davčnih in drugih zakonsko predpisanih piotrebnih pogojih.
Po celem dnevu predstavitev in ogledov dobrih praks so udeleženci začutili učinek velikih vlaganj v Prekmurje, saj nas na prenekaterih področjih prekašajo.
Sodelovanje med društvi na projektih, izletih pa je vsekakor dobra praksa, ki jo kaže ponoviti.

Zelo zanimiva je bila predstavitev prehojene poti zadruge Pomelaj iz Velike Polane, ki je eno redkih podeželskih razvojnih jeder, ki je preživelo tudi po zaključku projekta in javnega financiranja. Zaposlujejo 15 težje zaposljivih delavcev, razvijajio lokalne produkte, prilagojene današnjemu povpraševanju, povezujejo lokalne pridelovalce, izvajajo čezmejne projekte z Madžari itd.Z obiskom kompleksa za pridelavo paradižnikov v Renkovcih pri Turnišču smo spoznali razvoj projekta, vrednega 10 mio EUR, ki letno proizvede 3 miljone kilogramov paradižnikov blagovne znamke Lušt.  V rastlinjake zaradi preprečevanja okužb ni bilo mogoče vstopiti, a je bila predstavitev nizozemske tehnologije pridelovanja s strani tehnologa zelo zanimiva.Vreme je bilo zelo lepo, po nočnem nalivu, so bile ravnice še bolj zelene in vidljivost še boljša. Sprehod ob Bukovniškem jezeru je bila priložnost za sprostitev, medtem ko je lokalna vodička predstavila razvoj energetskega parka, ki je največja turistična atrakcija v občini Dobrovnik. Pred kratkim so ponudbo dopolnili s pustolovskim parkom.Sprva je bil namen obisk kmetije, ki prideluje šparglje, a izpadlo je še bolje, kajti tega dne se je v Dolgi vasi blizu Lendave odvijala prireditev Dan špargljev in špargljevih jedi.  Vse jedi za pokušino, kot tudi v menuju kosila so bil z dodanimi šparglji, vključno s sladoledom. Velika ponudba pa je bila tudi svežih špargljev, saj so v Prekmurju v zadnjih letih zasadili veliko nasadov.
Predsednica KS nam je predstavila začetke in namen prireditve, ki so jo letos izvedli drugič.Na poti domov je bil še postanek na ekološki kmetiji, ki prideluje žita in se povezuje v projekt Ekoprlekija.
Mlada družina dve mladih izobražencev, ki sta z visoko izobrazbo izbrala življenje in delo na kmetiji, je primer kako se z vstrajnostjo, tržno naravnanostjo in medsebojno podporo od ekološkega kmetovanja da preživeti. Razvili so blagovno znamko Vila natura in prodajno mrežo v večjih tregovina po Sloveniji.

Na koncu še "gasilska" in odhod domov v smehu in pesmi. Več fotografij je na povezavi.