Domov | Zgodilo se je | Na otvoritvi novega ...

Na otvoritvi novega gasilskega doma v Zg. Jablanici smo se zahvalili jablanškim gasilcem 3.5.2014

 V manj kot enem letu so gasilci PGD Jablanica s svojimi prihranki in finančno pomočjo Občine Šmartno pri Litiji, donatorjev, domačinov in fizičnim delom številnih prostovoljcev porušili 85 let star gasilski dom v Zgornji Jablanici in zgradili novega. Novi prostori pomenijo velik korak v zagotavljanju sodobnih pogojev za delovanje gasilcev, pa tudi za družabno in društveno življenje v Jablaniški dolini. Društvo LAZ, ki ima sedež v gasilskem domu, se je na otvoritveni slovesnosti zahvalilo z drobno pozornostjo, ki so jo predstavnice društva izročile najbolj zaslužnima fantoma za izjemeno uspešen projekt, predsedniku PGD Jablanica Mitji Jerinu in predsedniku gradbenega odbora Juretu Potisku.

Od leta 2008 so se jablaniški gasilci pripravljali na gradnjo in ko je mlajša generacija prevzela vodenje PGD, so se ustvarili pogoji za začetek. Z veliko vnemo in pogumom so se podali v projekt, zbrali sredstva in povezali domačine. Opravili so 5.600 prostovoljnih ur in objekt zgradili in funkcionalno opremili v rekordnem času - v 355 dneh.


V pritličju so prostori za opravljanje gasilske dejavnosti - garaža, orodjarna, pisarna, priročna kuhinja in sanitarije, v prvem nadstropju pa je dvorana za 200 ljudi, priročna kuhinja in sanitarije.

V društvu LAZ si bomo prizadevali za pester program prireditev in dogodkov, ki se bo odvijal v dvorani. Prav gotovo pa bo gasilski dom tudi zbirališče mladih in tudi starejših, kar bomo z raznimi projekti v društvu LAZ še posebej vspodbujali. Za  vspostavitev odličnih pogojev za izvajanje programa našega društva, se je na otvoritveni slovesnosti v imenu društva zahvalila predsednica društva Jelka Babič in jim čestitala za izjemen podvig. Povdarila je pomen novih prostorov, zlasti dvorane za družabno in društveno življenje v Jablaniški dolini in obljubila soelovanje pri zagotavljanju vsebine in pri vzdrževanju objekta.  Mojca Hauptman je pozvala starše naj vspodbujajo svoje otroke, da se družijo pri novem gasilskem domu in tako gradijo družabno življenje na vasi. Jelka, Mojca in Tatjana so izročile darilo - slike s prvim gasilskim domom iz leta 1930, z dograjenim gasilskim domom in novim ter "pušeljc" klobas in salam. 


Otvoritveno slovesnost so popestrile s svojim nastopom tudi pevke Ženskega pevskega zbora LAZ. Dvorana v novem gasilskem domu bo odslej tudi prostor za vaje pevskega zbora, izvedbo letnih koncertov in drugih kulturnih prireditev.