Domov | Zgodilo se je | Spoznali smo dobre prakse ...

Spoznali smo dobre prakse v Poljanski dolini - izlet 22.3.2014

Usposabljanje, informiranje in spoznavanje dobrih praks je ena od pomembnih dejavnosti Društva za razvoj podeželja LAZ iz Jablaniške doline. Čez zimo smo pripravili več delavnic s področja vrtnarjenja, zdrave prehrane in lokalne kulinarike, ki so bile zelo dobro obiskane. V soboto, 22. marca 2014 pa smo se odpravili v Poljansko dolino, kjer smo imeli kaj videti in doživeti. 

 Najprej smo se ustavili v starem delu Škofje Loke in obiskali Rokodelski center DUO (domače in umetne obrti). Sprejela nas je etnologinja in nam predstavila evropski projekt, v okviru katerega so uredili center, zelo prijeten prostor, kjer ustvarjajo, učijo, razstavljajo in tudi prodajajo svoje izdelke loški rokodelci. Pot smo nadaljevali v Poljansko dolino, kjer smo obiskali kmetije, ki so uspešno razvile dopolnilne dejavnosti, kot so mlinarstvo in peka kruha v krušni peči, sirarstvo, kisanje zelja, peka kruha in  peciva na tradicionalen način. Še dobro, da je bil naš avtobus nekoliko krajši, da smo uspeli priti v grape in hribe, v katerih kmetje vztrajajo na zemlji s kmetovanjem v kombinaciji z dopolnilnimi dejavnostmi. 


Vsem našim gostiteljem, ki so uspeli, so bile skupne tri pomembne stvari. "Mi ne jamramo", so rekli, ampak na vse ovire gledamo kot na dejstvo, ki ga ne moremo spremeniti, zato se ovir lotimo z vztrajnostjo in pozitivizmom in še vse težave smo premagali. Tudi s povezovanjem v dolini, z medsebojnim sodelovanjem pri promociji, trženju, sprejemanju skupin - konkurenca je dobra stvar, pravijo, saj je za vse dovolj, če ni "fovšije". Tako smo na Pustotnikovi sirnici v Gorenji vasi lahko kupili ne samo njihove izdelke, pač pa tudi od drugih kmetov iz Poljanske doline. Tretja značilnost, ki smo jo opazili, pa je bila vključenost mladih v delo na kmetijah. Suvereno so nam predstavljali gospodarstva in dejavnosti kmetij in posebej izpostavljali  hvaležnost staršem, da so jih ponudili priložnost za delo oz. zaposlitev na kmetiji. Po študiju so prepoznali potencial, ki ga za dobro življenje lahko nudi tržno usmerjena kmetija in s svojim strokovnim znanjem še nadgradili vizijo kmetij. 

O nekaterih tržnih poteh, ki gredo našim kmetijam težko od rok, so govorili kot o povsem enostavnih in samoumevnih rešitvah. Kot na primer, da redno dostavljajo lokalno hrano, kruh, zelje, jogurte,...v vrtce, šole, v domače kotičke trgovin kmetijske zadruge. V večje trgovine svojih izdelkov ne prodajajo, saj je nizka cena pomembnejša od kakovosti, zato vsi prodajajo direktno končnim kupcem na tržnicah, sejmih, prireditvah in seveda na domačem dvorišču. Vzpodbudno je bilo slišati, da povpraševanje presega ponudbo in da tudi modro, da se je treba pri širitvi pridelave oz. proizvodnje domačih izdelkov ustaviti, da še lahko v okviru svoje družine zagotavljajo kakovost, ki jo kupci, ki cenijo domačo hrano, tudi pričakujejo.


Dan smo zaključili na turistični kmetiji, kjer so za skupen prostor zasteklili kozolec in uredili prenočišča za otroke, ki pridejo v vrtec ali šolo v naravi. Po spletu pa jih najdejo tudi drugi obiskovalci od vsepovsod. postregli so nam hišne dobrote iz lastnih njih in hleva.
Še dobro, da je bilo že temno, ko smo se vrnili v Jablaniško dolino, saj bi se sosedje čudili iz katere obljubljene "šoping" dežele se vračamo. Polne roke vrečk smo imeli z dobrotami s kmetij.  Te prakse so bile res dobre, tako po strokovni, kot tudi gastronomski plati.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
 Oglejte si fotografije na povezavi.