Domov | Zgodilo se je | Delavnica "SPOZNAVANJE, ...

Delavnica "SPOZNAVANJE, NABIRANJE IN SHRANJEVANJE ZELIŠČ, PRIPRAVA ČAJNIH MEŠANIC"

Brezplačno zeliščarsko delavnico je Društvo LAZ organiziralo 27.11.2014 ob 17. uri v gostilni Pustov mlin, ob finančni podpori občine Šmartno pri Litiji. Delavnico je vodila ga. Pavla Rozina, zeliščarka in članica društva LAZ, ki se že 5 let ukvarja s pridelavo in nabiranjem zelišč ter gozdnih sadežev.

Delavnica  je potekala v dveh sklopih. V prvem so bila prikazana zelišča, katera uporabljamo predvsem za sestavo čajnih mešanic. Spoznali smo rastline, ki še uspevajo na našem področju, s poudarkom na ekološki pridelavi in nabiranju.

V kratki pavzi  smo poskusili tudi vrste čajev iz zelišč, pridelanih in nabranih na kmetiji Pr` Janez.  V drugem delu pa smo se poučili, kako pravilo nabiramo in shranjujemo zelišča in kako pripravimo čajne mešanice. 

Predavanju je z zanimanjem prisluhnilo 37 udeležencev iz občine Šmartno pri Litiji, Litija in širše oklice. To je dokaz, da se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je poznavanje zelišč. Veseli smo, da je bilo veliko zanimanja za nabiranje in gojenje zelišč tudi med mladimi.