Domov | Aktualno | 16. POHOD PO JABLANIŠKI POTI

16. POHOD PO JABLANIŠKI POTI

Društvo za razvoj podeželja LAZ vabi na  tokrat že 16.  pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 6. aprila 2019. Start pohodnikov je med 7:00 in 10:00 pri GD v Zgornji Jablanici.

6. aprila 2019 bo organiziran že 16. pohod po Jablaniški poti.  Na pohod smo  vabljeni že utrjeni pohodniki, družine, pa tudi pohodniki – začetniki. Sprehodite se  po prijetnih gozdnih poteh in obronkih krožne Jablaniške poti, ki je dolga 18 km.

 

Prijava pohodnikov je od 7:00 do 10:00  pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Simbolična prijavnina znaša 3,00 €. Organizatorji bodo poskrbeli za tradicionalni  jablaniški zajtrk, ki vsebuje jutranjo kavico ali čaj, »štrukeljc« ali drugo domače pecivo. Priporočamo, da s seboj vzamete jabolko, ter se podate na pot.

 

Jablaniška pot vodi od gasilskega doma mimo cerkve Sv. Ane po kolovozu do Jablaniških Laz. Nadaljujemo po asfaltni cesti skozi zaselek Bukovica in nato prečkamo cesto in skozi gozd nadaljujemo proti zaselku Preslje. Na vzpetini s čudovitim razgledom na Triglav prispemo do kontrolne točke na kmetiji Pr'Kavc, ki je na sredini poti. Po počitku zavijemo proti Mamolju do cerkve Sv. Janeza Krstnika, nato nadaljujemo po cesti in zavijemo levo v Čebelnik. Ko se priključimo na cesto, kmalu zavijemo levo na gozdno pot proti zaselku Zelenec. Če bomo imeli srečo in bomo imeli lepo vreme, bomo  imeli čudovit razgled na Kamniške Alpe. Ob prihodu do vasi Gradišče pri Litiji nas čaka vzpon do cerkve Sv. Ane in nato okoli hriba do vasi.

Čaka nas enkratna dogodivščina od pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst, kot tudi opazovanje čebel in mogoče tudi metuljev, predvsem pa uživamo v harmoniji ptičjega petja oziroma matere narave.

Med potjo se bomo lahko  vstavili na različnih kmetijah s ponudbo. Ena izmed teh je tudi kmetija Pr'Gustelnu, kjer se v poletnem času lahko dobijo sibirske borovnice, v tem času pa vam bodo postregli s toplo pogačo. Pot nadaljujemo po markirani poti do  zaselka Prlesje.Počasi bomo prispeli  na najvišjo točko naše pohodniške poti Pr'Kavc, kjer bomo  žigosali svoje pohodniške kartončke. Med čakanjem pa prisluhnimo zgodbam gospodarja, ki je navdušen lovec. Saj poznate »lovske«? Gospodinja Pavla bo prav gotovo z veseljem poskrbela za dobro počutje pohodnikov. Tudi letos nas bodo pričakala dekleta iz Društva podeželskih žena Polšnik s svojimi sladkimi dobrotami. Z vzponi med potjo smo že skoraj zaključili, le nekaj kratkih nas še čaka, tako, da  z asfaltirane ceste zavijemo levo in se spustimo v zaselek Zelenc, kjer nas bo na kmetiji Pr'Oblak  gospodar Martin postregel s svojo rujno kapljico. Za vse pohodnike je nepozaben obisk zeliščarke Pavle na kmetiji Pr'Janez., kjer nam bodo postregli osvežujoč domač čaj. Zelišča zanje sami gojijo in nabirajo. Čaji so tudi na prodaj. Skoraj smo že na cilju, saj nas do cilja loči še kratek vzpon do cerkve Sv. Magdalene, kjer se vpišemo v pohodniško knjigo, ter si malce oddahnemo in po gozdni poti odidemo do ekološke kmetije Pr'Kokol.  Do njih nas bo vodil vonj sveče pečenih pekovskih izdelkov iz krušne peči. Ob poskušanju pečenih izdelkov bomo lahko z vsakim grižljajem občutili ljubezen in predanost, ki ga daje ga. Breda medtem ko pripravlja testo.  Na prireditvenem prostoru pa se bo predstavila tudi ekološka domačija Vovk, ki je znana po organizaciji poletnih taborov na svoji domačiji.

 

Na cilju v vasi Gradišče nas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelov, ki ga organizira Društvo Laz. Organizator nam tudi ob tokratnem 16. Pohodu  pripravlja kratek  kulturni program.   

 

Povratek v dolino nam bo vzela le 20 minut,  zato se nam ne bo mudilo domov in bomo lahko  ostaneli  v veseli družbi do poznih popoldanskih ur. Za vse tiste, ki želite domov oditi z organiziranim prevozom bo odhod ob 14:00 iz Gradišča pri Litiji.

Preden se spustimo v dolino se ustavimo v Domačiji spominov, kjer si lahko ogledamo novo  razstavo, ki jo pripravljata zakonca Samec, letos bo prav posebna, saj si bomo lahko ogledali retrospektivo vseh rastav in kot posebnos bosta zakonca Samec predstavila svojo zbirko razglednic od Maksima Gasparija.  Spust nazaj v Jablanico bo minil kot bi mignil. Pot nas bo vodila mimo Skebetove domačije, do vasi   Zg. Jablanica mimo  Majčeve kašče, kjer še danes shranjujejo pridelke do naše izhodiščne točke pri gasilskem domu.

Štartnina: 3,00 eur/pohodnika

O podrobnostih in programu bomo pisali na FB www.facebook.com/drustvo.laz

Kontakt: drustvo.laz@gmail.com, 070 303 321, 051 312 739 ali 031 290 118.

 

Do Zgornje Jablanice lahko pridete iz več smeri:

Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite  cerkev Sv. Ane.

Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.

Lahko pridete tudi z vlakom,  saj bomo organizatorji poskrbeli za avtobusni prevoz iz Litije ob 7.55 Železniška postaja, 8.00 Športna dvorana Litija, 8.05 Uvoz na Breg (Tenetiše-Pr'Pleskovcu).