Domov | Aktualno | Vabilo na 15. pohod po ...

Vabilo na 15. pohod po Jablaniški poti

Društvo za razvoj podeželja LAZ vabi na 15. jubilejni pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 7. aprila 2018. Start pohodnikov je med 7:00 in 10:00 pri GD v Zgornji Jablanici.

7. aprila 2018 bo organiziran tokrat že 15. pohod po Jablaniški poti.  Na pohod smo  vabljeni že utrjeni pohodniki, družine, pa tudi pohodniki – začetniki. Sprehodili se bomo po prijetnih gozdnih poteh in obronkih krožne Jablaniške poti, ki je dolga 18 km.

Jablaniška pot

Prijava pohodnikov je od 7:00 do 10:00  pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Simbolična prijavnina znaša 2,5 €. Organizatorji pa poskrbijo za tradicionalni zajtrk, ki vsebuje jutranjo kavico ali čaj, »štrukeljc« ali drugo domače pecivo. S seboj pa si v nahrbtnik vzamemo jabolko in se podamo na pot. Na startnem mestu bodo letos organizatorji zbirali sredstva za nakup defibrilatorja, ki ga bodo namestili na GD v Jablanici. Sredstva zbirajo skupaj z ostalimi delujočimi društvi v Jablaniški dolini.


Pohodniki

Jablaniška pot vodi od gasilskega doma mimo cerkve Sv. Ane po kolovozu do Jablaniških Laz. Nadaljujemo po asfaltni cesti skozi zaselek Bukovica in nato prečkamo cesto in skozi gozd nadaljujemo proti zaselku Preslje. Na vzpetini s čudovitim razgledom na Triglav prispemo do kontrolne točke na kmetiji Pr'Kavc, ki je na sredini poti. Po počitku zavijemo proti Mamolju do cerkve Sv. Janeza Krstnika. Nadaljujemo po cesti in zavijemo levo v Čebelnik. Ko se priključimo na cesto, kmalu zavijemo levo na gozdno pot proti zaselku Zelenec. Ob lepem vremenu imamo čudovit razgled na Kamniške Alpe. Ko pridemo do vasi Gradišče pri Litiji nas čaka vzpon do cerkve Sv. Ane in nato okoli hriba do vasi.

Čaka nas enkratna dogodivščina od pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst, kot tudi opazovanje čebel in mogoče tudi metuljev, predvsem pa uživamo v harmoniji ptičjega petja oziroma matere narave.


Pohodniki

Med potjo se bomo  vstavljali na različnih kmetijah s ponudbo. Vstavili se bomo  lahko na kmetiji Pr'Gustelnu, kjer se ukvarjajo z vzgojo sibirskih borovnic, postregli vam bodo z toplo pogačo. Nadaljujemo po markirani poti do  zaselka Prlesje. Vstavimo se na kmetiji Pr'Dragotu, kjer lahko  opazujemo razigrane kozice. Domačini bodo poskrbeli lačne in žejne pohodnike.  Na najvišji točki naše pohodniške poti Pr'Kavc bomo  žigosali svoje pohodniške kartončke. Vzemimo si čas in prisluhnimo zgodbam gospodarja, ki je navdušen lovec. Saj poznate »lovske«? Gospodinja Pavla bo prav gotovo z veseljem poskrbela za dobro počutje pohodnikov. S sladkimi dobrotami pa nas bodo tudi letos pričakala dekleta iz Društva podeželskih žena Polšnik. Z vzponi med potjo smo že skoraj zaključili, le nekaj kratkih nas še čaka. Z asfaltirane ceste zavijemo levo in se spustimo v zaselek Zelenc, kjer nas bo na kmetiji Pr'Oblak gospodar Martin postregel s svojo rujno kapljico, obenem pa bomo opazovali njihove domače živali.  Nikakor ne smemo pozabiti obiska zeliščarke Pavle na kmetiji Pr'Janez. Postregli nam bodo  z osvežujočimi domačimi čaji. Zelišča zanje sami gojijo in nabirajo. Čaje si bomo lahko tudi kupili. Do cilja nas loči še kratek vzpon do cerkve Sv. Magdalene, kjer se vpišemo v pohodniško knjigo, si malce oddahnemo in po gozdni poti odidemo do ekološke kmetije Pr'Kokol. Na njihovo dvorišče nas  bo privabil vonj sveže pečenih pekovskih izdelkov iz krušne peči. Pri vsakem grižljaju je  moč čutiti ljubezen, ki jo daje ga. Breda medtem, ko pripravlja testo.  Na prireditvenem prostoru pa se bo predstavila tudi ekološka domačija Vovk, ki je znana po organizaciji poletnih taborov na svoji domačiji.

 
Ponudba na stojnicah

Na cilju v vasi Gradišče nas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelov, ki ga organizira Društvo Laz. Organizator ob jubilejnem 15. Pohodu pripravlja svečan kulturni program z gosti. Ob tem jubileju bomo najzvestejšim pohodnikom podarili priznanja in simbolične spominke, katere si bodo pohodniki lahko tudi kupili.  

Pot v dolino nam bo vzela le 20 minut, zato se nam ne bo mudilo domom in lahko  ostanemo  v veseli družbi do poznih popoldanskih ur. Za tiste, ki želite domov oditi z organiziranim prevozom bo odhod ob 14:00 iz Gradišča pri Litiji.

Preden se spustimo v dolino se ustavimo v Domačiji spominov, kjer si lahko ogledamo novo  razstavo, ki naj za enkrat ostane še skrivnost. Spust nazaj v Jablanico bo minil kot bi mignil. Pot nas bo vodila mimo Skebetove domačije, do vasi   Zg. Jablanica mimo  Majčeve kašče, kjer še danes shranjujejo pridelke do naše izhodiščne točke pri gasilskem domu.

Štartnina: 2,50 eur/pohodnika

O podrobnostih in programu bomo pisali na FB www.facebook.com/drustvo.laz

Kontakt: drustvo.laz@gmail.com, 070 303 321, 051 312 739

Do Zgornje Jablanice lahko pridemo iz več smeri:

Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijemo levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidimo  cerkev Sv. Ane.

Iz ljubljanske smeri gremo skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečamo s tistimi, ki po zasavski cesti prihajamo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijemo v vas Breg in nadaljujemo po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih smo na izhodišču pohoda.

Lahko pridemo tudi z vlakom,  saj bodo organizatorji poskrbeli za avtobusni prevoz iz Litije ob 7.55 Železniška postaja, 8.00 Športna dvorana Litija, 8.05 Uvoz na Breg (Tenetiše-Pr'Pleskovcu).