Domov | Aktualno | Dobrote Jablaniške doline

Dobrote Jablaniške doline

Ker je ohranjanje kulturne dediščine pomemben cilj Društva za razvoj podeželja LAZ, smo se ponovno odločili, da spodbudimo krajane in okoličane k napredku v izdelovanju in doseganju  boljše kakovosti živilskih proizvodov, ki so značilni za Jablaniško dolino, pa tudi bližnjo okolico.

V ta namen bomo v nedeljo, 26. novembra 2017 v gasilskem domu v Zgornji Jablanici organizirali dogodek »Dobrote Jablaniške doline«. 


 

Dogodek bo tako izobraževalne, kot tudi družabne narave. K sodelovanju ste vabljeni vsi, ki v žganje namakate rož'ce in zelišča za domače zeliščno žganje ali/in radi pečete štrukeljce, kot tudi vsi ostali, ki radi pridete v dobro družbo. Ocenjevanje produktov bo zgolj informativne narave, zato vabljeni, da se pridružite tudi tisti, ki to znanje šele pridobivate in ga želite nadgraditi. Veseli bomo vsakega vzorca žganja in štrukeljca. Vsi, ki bi želeli s svojimi izdelki sodelovati nas kontaktirajte na gsm: 070 303 321 ali e-pošto: drustvo.laz@gmail.com do petka 10. novembra 2017.  Veselimo se vsakega vzorca! Pripravljamo zanimiv in prijeten družaben večer.
 

Ocenjevali bomo štrukeljce in zeliščno žganje (domač »jeger«) ki sta najbolj značilna za Jablaniško dolino in jih pripravljamo na več načinov. Vsak vzorec, ki ga boste prinesli v ocenjevanje bo strokovno ocenila tri članska komisija, za sodelovanje boste prejeli priznanje.
 

V društvu Laz smo se odločili, da bomo obstoječo prireditev nadgradili z dodatno vsebino, ki bo letos »Doma pripravljena ozimnica«. Vsi, ki na kakršni koli način predelujete sadje in zelenjavo, vas vabimo, da nas pokličete do petka, 17. novembra 2017, da se dogovorimo o sodelovanju. Vaše izdelke bomo predstavili na okrogli mizi, ki jo bo vodila ga. Mateja Tea Dereani. 


Program prireditve:

  • ob 17.00  se nam pridružite na poučnem predavanju, ki ga bo izvedla Mateja Tea Dereani, ki se že 20 let ukvarja z raziskovanjem in pripravo hrane. Vodi delavnice za restavracije, kuharje, vodjem prehrane v vrtcih in šolah. Na predavanju bomo izvedeli kako preventivno poskrbimo za svoje zdravje. Pogledali bomo katere so oblike shranjevanja hrane (vlaganje, fermentiranje...).  V okviru tega bomo pogledali tudi nekaj preprostih receptov za vlaganje; 
  • nagovor članice ocenjevalne komisije odgovorne za štrukeljce in zeliščno žganje;
  • razglasitev rezultatov strokovnega ocenjevanja in podelitev priznanj;
  • ogled razstave in degustacija vzorcev


Vabimo vas, da se predavanja s prestavitvijo in degustacijo vaših izdelkov udeležite  v čim večjem številu. 

Veselimo se vaše udeležbe, saj pričakujemo družaben zaključek dogodka ob degustaciji in kozarčku dobrega vina ter prijetnem vzdušju za katerega bomo poskrbeli vsi prisotni.