Domov | Aktualno | Pridružite se številnim ...

Pridružite se številnim obiskovalcem 9. dneva jagod in špargljev

Na Bregu pri Litiji pripravljajo tudi letos dogodek za ljubitelje lokalne kulinarike, ki vas ne bo pustil ravnodušne. V nedeljo, 21. maja, od 10. ure dalje vabljeni v pristno podeželsko okolje na svež zrak in v neokrnjeno naravo le 40 minut vožnje iz Ljubljane. Navdušeni boste zlasti ljubitelji špargljev in jagod, ki jih pridelujejo na slovenskih kmetijah.

Pestra ponudba dobrot iz svežih jagod in špargljev, jedi z žara in rokodelskih izdelkov so odlična izbira za nedeljski izlet. 


 

Mesec maj je kot nalašč za družinske izlete in obisk prireditev, ki se dogajajo na prostem, v naravi. Ob obisku kulinarične prireditve pa odpade še skrb za pripravo kosila. Na Bregu bo ob 10.00 zadišalo po različnih jedeh iz špargljev in jagod. Poleg že znanih (špargljeva frtajla, rižota, testenine) bodo člani pod vodstvom kuharja Roberta Merzela, vodje kuhinje in svetovalca za kulinariko na Brdu pri Kranju, pripravljali še pite, popečen mladi krompir, toast, katerih glavna sestavina bodo šparglji. Za sladokusce bodo pripravili različne jagodne sladice ter palačinke s posebnim jagodnim nadevom.

Priznani kuhar Robert Merzel pripravlja jedilnike ob največjih protokolarnih obiskih v Sloveniji. V malem prstu pa ima tudi izvedbe kulinaričnih delavnic. Na prizorišču bo preko dneva poučeval obiskovalce o načinu priprave jedi. Prejeli boste tudi recepte jedi, ki jih boste okusili.

Šparglje in jagode boste lahko tudi kupili za domov.

V Društvu za razvoj podeželja LAZ, ki je organizator dogodka, obljubljajo zanimiv program za vse generacije.

Starejši se boste lahko sprehodili in ogledali ponudbo na stojnicah rokodelcev. Za mlajše pa animatorji pripravljajo otroške igre, ki so danes že skoraj pozabljene – zemljo krast, slepe miši, gumitvist, ristanc, med dvema ognjema itd. Odpravili pa se boste lahko tudi na vožnjo z zapravljivčkom. Vsi skupaj se boste lahko ob živi glasbi tudi zavrteli.

Mojca Hauptman, predsednica Društva LAZ, se veseli velikega števila obiskovalcev: »Dan jagod in špargljev postaja tradicionalen dogodek, saj ljudje radi zahajajo v naravo na kulinarične dogodke, ki so popestreni z bogatim spremljevalnim programom. Prav za vsakega se bo našlo nekaj zanimivega.«

Med 11.30 in 12.30 boste obiskovalci lahko preizkusili in obnovili svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja na povsem novi napravi AED pod mentorstvom izkušene ekipe reševalcev Območnega združenja RK Litija.

 

Ob prireditvenem prostoru se nahaja domačija Paternoster, katere tradicija seže že v leto 1850. Nekdanje gospodarsko poslopje je namenjeno druženju različnih ciljnih skupin. Posebnost ponudbe je spanje na seniku in v kajžah. Domačija je znana po predelavi mleka, zato boste obiskovalci prireditve lahko okušali njihove sire in druge mlečne izdelke.

Za otroke na kmetiji pripravljajo posebno doživetje, saj si bodo lahko sami spekli svoj kruh. Novost na domačiji je slovenski čebelnjak. Če pa vas zanima življenje čebel  bo na ogled opazovalni panj.

Med ostalo ponudbo domačije  spadajo sprejemi različnih turističnih skupin, rojstno dnevne zabave, otroški tabori, kamp in počivališče za avtodome.

Dogodek bo potekal na že znani lokaciji pri gasilskem domu na Bregu pri Litiji, Tenetiše 2.

Koordinate: N56.06`33``98/ E14.85`47``

Izhodišče Ljubljana: Ljubljansko obvoznico, ki povezuje Ljubljano z Štajersko, zapustite v Šentjakobu in zapeljite na zasavsko cesto. Po 28 km vožnje prispete v Litijo, kjer prečkate most čez reko Savo in nadaljujte v smeri Zagorja ob Savi. Po 1,5 km zavijete iz zasavske ceste desno v vas Breg pri Litiji. Usmerjevalne table vas bodo vodile do prireditvenega prostora.

Iz štajerske smeri: avtocesto zapustite na Trojanah in se napotite v Zagorsko dolino. V Zagorju ob Savi prečkajte reko Savo in zavijete desno na Zasavsko cesto, smer Ljubljana. Po 16 km prispete do vasi Breg pri Litiji, kjer zavijete levo. Usmerjevalne table vas bodo vodile do prireditvenega prostora.

Iz Dolenjske smeri: Avtocesto zapustite na Biču ali Ivančni Gorici. Sledite obcestnim znakom za smer Litija. Peljete se mimo gradu Bogenšperk. Po 21 km prispete v Šmartno pri Litiji, kjer stoji mogočna cerkev. Po 2 km vožnje v smeri Zagorje ob Savi prispete v vas Breg pri Litiji. Usmerjevalne table vas bodo vodile do prireditvenega prostora.

Sponzorji:

Slovenske železnice d.o.o.
Godec Jurij, s.p., predelava mesa, prodaja mesnih in drugih izdelkov, Kresnice

Mizarstvo Javor, Dragan Trninić s.p., Litija
Eti Elektroelement d.d., Izlake
NLB d.d. Litija
Geodetski biro Jože Cestnik s.p.
Mego podjetje za oskrbo s hrano d.o.o.
Trgovina Glamur Amour Collection
Delavska Hranilnica d.d., Litija
Fragmat Tim Tovarna Izolacijskega Materiala d.o.o., Laško
P.Studio Podpisi d.o.o. Ljubljana
Cvetlični Darilni boutique "Tila" - Logar Branko s.p., Šmartno pri Litiji

Predilnica Litija d.o.o.
Trgovina Mojca d.o.o. Litija
Tosama Bela štacunca
Deželna banka Slovenije d.d.
Zavarovalnica Triglav d.d.
Trgovina sadja in zelenjave Valvasorjev trg Nexhat Kavaja s.p., Litija
Frizerski studio "Paž" Frančiška Pohar s.p., Šmartno pri Litiji
Frizerstvo A-Lenka Alenka Tekavec s.p., Litija
Frizeraj Saška Saša Strah s.p., Šmartno pri Litiji
Frizerstvo "Vaš Frizer" Nataša Bolte s.p., Šmartno pri Litiji
Gostišče Kimovec
Geoplan- geodetske storitve - Robert Rovšek s.p., Litija
Avtoprevozništvo Verbe, prevozne storitve d.o.o., Šmartno pri Litiji
Mesarija Anton, Litija
Litostrij Power Ljubljana
Hofer Tisk Litija
Jukum projektiranje, nadzor, inženiring d.o.o., Šmartno pri Litiji
Restavracija Mona Lisa Barbka Smolnikar s.p., Litija