Domov | Aktualno | 14. pohod po Jablaniški poti

14. pohod po Jablaniški poti

 Društvo za razvoj podeželja LAZ vabi na 14. tradicionalni pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 1. aprila 2017. Start pohodnikov je med 7.00 in 10.00 pri GD v Zgornji Jablanici.

1. aprila 2017 ste lepo vabljeni, da se podate na prijeten pohod po gozdnih poteh, se sprostite ob lepih razgledih in si privoščite dobrote iz domače ponudbe. Pripravlja se že 14. pohod po krožni, 15 km dolgi Jablaniški poti, na kateri vas pričakajo prijazni domačini. Pot vodi mimo treh cerkva, tradicionalne sušilnice sadja in mimo Domačije spominov v Gradišču.

Prijava pohodnikov je od 7. do 10. ure pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Za simbolično prijavnino spijete jutranjo kavico ali čaj, pojeste kakšen »štrukeljc« ali drugo domače pecivo, vzamete jabolko v nahrbtnik in se podate na pot. Na poti vas čaka vrsta prijetnih doživetij – od ogledov objektov kulturne dediščine (cerkev sv. Ane v Jablanici, Pr' Strnar v Jablaniških Lazah si oglejte tradicionalno sušilnico sadja, na Mamolju cerkev sv. Janeza Krstnika, ter seveda v Gradišču cerkev sv. Marije Magdalene). Čaka vas enkratna dogodivščina od pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst in občudovanja lepih panoramskih pogledov na vse strani Slovenije. Zlasti v Bukovici, na kontrolni točki v Prelesju in pri cerkvi sv. Magdalene v Gradišču pri Litiji so pogledi na Kamniške, Julijske Alpe, kot tudi Dolenjsko in Posavsko hribovje enkratni.

Med potjo boste lahko na zeliščarski kmetiji Pr`Janez poskusili zeliščne čaje in jih seveda tudi kupili. Na cilju v vasi Gradišče vas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelovom, ki ga organizira Društvo Laz. Za domov boste lahko kupili več vrst domačega kruha iz krušne peči, potico in druge domače dobrote. Ob 13.00 uri bo kratek kulturni program in ker vam bo povratek v dolino vzel samo kakih 20 minut, ni razloga, da se ne bi na cilju zadržali do poznih popoldanskih ur.

Preden se spustite v dolino se ustavite v Domačiji spominov, kjer si oglejte novo 12. tematsko razstavo Pogledi Slovenije. Tu si lahko ogledate kulturno in naravno zbirko spomenikov Slovenije, stare razglednice in kartice Ljubljane, Valvasorjevo berilo iz leta 1951 in še veliko drugih zanimivih stvari. Nato se lahko odpravite na Skebetovo domačijo,  v vasi Zg. Jablanica staro Majčevo kaščo, kjer še danes shranjujejo pridelke, malo nižje, ob cesti pa Kmetovo gospodarsko poslopje, ki je zaradi posebnosti izdelave zaščitena kulturna dediščina.

Štartnina: 2,50 eur/pohodnika

O podrobnostih in programu bomo pisali na FB www.facebook.com/drustvo.laz

Kontakt: drustvo.laz@gmail.com, 070 303 321, 051 312 739

Do Zgornje Jablanice lahko pridete iz večih smeri:

Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite cerkev Sv. Ane.

Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.

Lahko pridete tudi z vlakom, saj bo organiziran avtobusni prevoz izpred železniške postaje v Litiji do gasilskega doma v Jablanici ob 07:55 . Povratna vožnja iz Gradišča pri Litiji bo organizirana po dogovoru glede na povpraševanje pohodnikov. Cena vozovnice je 1,00 eur.
 

Zanimivosti na poti:

KMETIJA PR` GUSTELNU

Na kmetiji imajo 4 ha obdelovalne zemlje in 6 ha gozda. Ukvarjajo se z kozjerejo z namenom trženja (drugo leto) in govedorejo (samo za domače potrebe). Pred letom in pol so uredili ekološki nasad sibirske borovnice (1200 sadik), ki pa še ne da pridelka, ki bi ga lahko tržili. Na njivah pridelujejo vse za "domač pisker", brez umetnih dodatkov seveda..., stara drevesa jabolk pa jim, če je seveda dobra letina, omogočajo pripravo domačega jabolčnega soka, jabolčnika in jabolčnega kisa. Če rodijo tudi hruške, jih uporabijo za pripravo domačega sadjevca.

 V PRLESJU PR` DRAGOTU

Pot vas bo vodila od zaselka Bukovica skozi bukov gozd v Prelesje. Domačija Pr` Dragot se nahaja na obrobju gozda, na sončni strani Jablaniškega hribovja. Zna se zgoditi, da vas bodo sprejele in vam delale družbo male koze. Na domačiji vas bodo pričakali predstavniki društva Laz in vas postregli z jedmi na žlico. Tudi za potešitev žeje bodo poskrbela  prijazna dekleta.

DOMAČIJA DOLINŠEK , PO DOMAČE PR` KAVC

Ko se vam bodo ponudili najlepši razgledi, boste prispeli na domačijo Pr Kavc. Prav tu se nahaja kontrolna točka pohoda po Jablaniški poti in tu si boste lahko žigosali svoje pohodniške kartončke.

Domačija se nahaja na Dolgem Brdu pri Mamolju in leži med travniki in pašniki, obdana z gozdovi in na lokaciji s prelepim razgledom in urejeno okolico.  Gospodar Lojze je lovec in zelo rad opazuje gozdne živali, ki jih v bližnjih gozdovih ni malo. Imel je že bližnje srečanje z medvedom, a se je vse srečno končalo.  Gospodinja Pavla bo poskrbela, da od hiše ne boste odšli ne lačni in ne žejni.

DRUŠTVO PODEŽELJSKIH ŽENA IN DEKLET POLŠNIK

DPŽD Polšnik je bilo uradno ustanovljeno in registrirano v letu 2000 in šteje 62 aktivnih članic. Deluje predvsem na urbanem območju dveh občin, Litija in Šmartno pri Litiji, zaradi pestrosti in širine svojega delovnega programa pa je društvo moč zaslediti po celi Sloveniji. DPŽD Polšnik je član Zveze kmetic Slovenije, zato se v okviru regije povezuje tudi s sorodnimi organizacijami. Vsako leto se članice predstavijo na Jablaniškem pohodu in sicer s svojimi sladkimi dobrotami. Tako bo tudi letos.

KMETIJA PR` OBLAK

Na prisojni legi leži zaselek Zelenc, ki je s soncem obsijano preko celega leta. Zato tu dobro uspeva vinjska trta in sadno drevje. Tu je za čebelice pravi raj. Kmetija Oblak je skrbno urejena, da se pohodniki včasih ponorčujejo, da je« še spomladanska resa počesana«. Gospodar Martin vas bo postregel s svojo vinsko kapljico. Ob pitju vina, pa le poglejte preko plota, kjer se bodo pasle burske koze.

ZELIŠČARSKA KMETIJA PR` JANEZ


Kmetija spada med manjše hribovske kmetije v vasi Gradišče pri Litiji na nadmorski višini 455 m . Z vseh strani je obdana z gozdom, večinoma se razprostira se strmem terenu , na sončni strani, zato je primerna za vzgojo  in  nabiranje zelišč .

Za ljubitelje narave in naravnih pripravkov gojijo  in nabirajo zelišča v neokrnjeni naravi na kmetiji . Pred   leti je na kmetiji  z željo, da uporabnikom približajo naravo in njene blagodejne  učinke ,začel nastajati zelišči vrt, ki se je z leti širil. Sedaj gojijo  in nabirajo okrog  40 vrst zelišč , ki jih posušijo, ročno narežejo  in pakirajo. Iz teh zelišč pripravljajo  čajne mešanice, kot so jih pripravljale naše babice. Tako so jih poimenovali : domači čaj, družinski čaj, KRRT,  moški čaj, otroški čaj, pomirjevalni čaj, prečiščevalni  čaj, prehlad , zeliščni čaj, želodček in ženski čaj. Pripravijo tudi mešanice po individualnih željah. V poletnem času je možen tudi ogled zeliščnega vrta z degustacijo čajev.       

EKO KMETIJA PR KOKOL

Cilj pohoda po Jablaniški poti je na dvorišču ekološke kmetije Pr` Kokol. Izletniki boste na njihovem dvorišču prav prisrčno sprejeti, saj so prepoznavni po odličnih izdelkih pečenih iz krušne peči. Gospodinja Breda ima registrirano dopolnilno dejavnost peke kruha na tradicionalen način in osmice, vinotoča, kjer pridelujejo svoje domače vino. Organizatorji verjamemo, da se boste z veseljem na kmetiji zadržali in prisluhnili kulturnemu programu. Sicer pa ste Pr` Kokol dobrodošli tudi med letom. Po predhodni najavi se lahko dogovorite za pogostitev. Bredini krušni izdelki so narejeni s srcem.

EKOLOŠKA DOMAČIJA VOVK

Na ekološki domačiji Vovk se ukvarjajo predvsem z živinorejo, dodatno pa še s sadjarstvom ter pridelavo zelenjave. Imajo tudi svoj zeliščni vrt, kjer raste okoli 25 zelišč in dišavnic. Višek pridelkov prodajajo doma na kmetiji, kjer pripravljajo tudi poletne tabore s spanjem na seniku, Vas popeljejo po ekološki kmetiji in zeliščnem vrtu ali Vam oddajo prostor za piknik. 

Otroci jo poznajo po poletnih taborih, katere organizirajo na kmetiji, kolesarji pa po kolesarskih poteh, ki vodijo tu mimo. Okolica je obdana z grički in hribi in zato primerna za nordijsko hojo in pohodništvo.

DOMAČIJA SPOMINOV V GRADIŠČU PRI LITIJI


  

Domačija Samec vsak leto odpre svoja vrata z novo tematsko razstavo prav na dan, ko poteka tradicionalni pohod po Jablaniški poti. Obiskovalci se tu lahko sprehodite skozi čas, saj zakonca Samec prirejata tematske razstave starih predmetov in fotografij. Letos bo to že 12. razstava z naslovom Pogledi Slovenije. Tu si lahko ogledate kulturno in naravno zbirko spomenikov Slovenije, stare razglednice in kartice Ljubljane, Valvasorjevo berilo iz leta 1951 in še veliko drugih zanimivih stvari. Preden vas pod popelje v dolino se stavite še v domačiji Spominov v Gradišču. Druge dneve  je možen ogled po predhodnem dogovoru.

 

Sponzorji:

Trgograd d.o.o., Litija
Radio Geoss

Trgovina Spar, Litija

Zavarovalnica Triglav d.d., Litija
Agrolit d.o.o., Litija
KGZ Litija d.o.o.

Slovenske železnice d.o.o.
Mego d.o.o., Šmartno pri Litiji
Mesarija Frtica Litija
Komunala Litija

Frizerski salon Marjeta, Litija
Foto studio Litija Marjanca Žužić s.p., Litija
Slaščičarna Gani Ramadani s.p. Litija - Gimi, Litija
Frizerski studio Paž, Frančiška Pohar s.p., Šmartno pri Litiji
Makler zavarovalno zastopanje, Anton Žibert s.p., Zgornji Log
Gostilna pri Mačku, Šmartno
Okrepčevalnica Kuhla, Spodnji Log
Zlatarna Šinkovec Lea, Litija
Optika Cestnik, Litija
Gostilna pri Janezu, Štanga
Gostilna Pustov mlin Šmartno pri Litiji
Čebelarstvo Dremelj, Dragovšek
Gostilna Kovač Marko Kovač s.p., Litija
Gostilna Krznar Šmartno
Domačija Paternoster
Jernej podjetje za trgovino in projektiranje d.o.o., Litija
Brigita Ponebšek s.p., modno šiviljstvo
Eko kmetija Pr Kokol
Rudi Turs d.o.o., PE avtoservis Grm, Breg pri Litiji
Turistično urejena domačija Blaj, Šmartno pri Litiji
Kmetija pr"Janez, Gradišče 14,Šmartno pri Litiji
Šuštar trans d.o.o., 1281 Kresnice
Verbe d.o.o., Šmartno pri Litiji
Kozmetični salon Petra, Litija
Trgovina Mojca Litija
Geoplan - geodetske storitve Robert Rovšek s.p., Litija
Avtousluga Soklič, Šmartno
AMZS Litija
Plut podjetje za trgovino, proizvodnjo in storitve d.o.o., Dol pri Ljubljani
Frizerski studio Majin stil, Litija
Jub kemična industrija d.o.o., Dol pri Ljubljani
Papirnica in fotokopirnica  Ma-ar, Litija
Kavarna Art & Caffe, Litija
Turistična kmetija Na hribčku, Šmartno pri Litiji
Top majice Ljubljana
Sindikat delavcev v zdravstveni negi
Omahen transport d.o.o., Šmartno pri Litiji
Frizerski salon Barbara, Bojan Tomažin s.p., Šmartno
Transport Vodenik, podjetje za prevoz blaga d.o.o.
Istrabenz d.o.o.
DZS Knjigarna Litija