Domov | Aktualno | Dobrote Jablaniške doline

Dobrote Jablaniške doline

 Ker je ohranjanje kulturne dediščine pomemben cilj Društva za razvoj podeželja LAZ, smo se ponovno odločili, da spodbudimo krajane in okoličane k napredku v izdelovanju in doseganju  boljše kakovosti živilskih proizvodov, ki so značilni za Jablaniško dolino, pa tudi bližnjo okolico.

V ta namen bomo v nedeljo, 27. novembra 2016 ob 17.00 organizirali dogodek »Dobrote Jablaniške doline«. 



Orehovi štrukeljci

Dogodek bo tako izobraževalne, kot tudi družabne narave. K sodelovanju ste vabljeni vsi, ki v žganje namakate rož'ce in zelišča za domače zeliščno žganje ali/in radi pečete štrukeljce, kot tudi vsi ostali, ki radi pridete v dobro družbo. Ocenjevanje produktov bo zgolj informativne narave, zato vabljeni, da se pridružite tudi tisti, ki to znanje šele pridobivate in ga želite nadgraditi. Veseli bomo vsakega vzorca žganja in štrukeljca.  Pripravljamo zanimiv in prijeten družaben večer.


Priznanje Pavli Rozina za najboljše metine štrukeljce na Dobrotah Jablaniške doline 2015

Letos bomo ocenjevali štrukeljce in zeliščno žganje (domač »jeger«) ki sta najbolj značilna za Jablaniško dolino in jih pripravljamo na več načinov. Vsak vzorec, ki ga boste prinesli v ocenjevanje bo strokovno ocenila tri članska komisija, za sodelovanje boste prejeli priznanje.

Ker pa v Društvu Laz podpiramo medkrajevno sodelovanje smo letos k sodelovanju povabili tudi članice Društva podeželskih žena in deklet Dole, Gabrovka, Litija – Šmartno, Polšnik, ter Vače.

Program:

- ob 17.00 se nam pridružite na poučnem predavanju, ki ga bo izvedla doktorica etnologije Boža Grafenauer, predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu. Predstavila nam bo pomen štrukljev v vsakdanjem in prazničnem načinu življenja ljudi na Slovenskem in izpostavila pomen in možnosti sodobnih interpretacij kulinarične dediščine v turizmu;
- kratek kulturni program s predstavitvijo študentske izmenjave v Latviji, kjer bodo udeleženci predstavili svojo izkušnjo;
- nagovor članice ocenjevalne komisije odgovorne za štrukeljce in zeliščno žganje;
- razglasitev rezultatov strokovnega ocenjevanja in podelitev priznanj;
- ogled razstave in degustacija vzorcev.

Prijave zbiramo do ponedeljka, 21. novembra na mail: drustvo.laz@gmail.com ali na GSM. 070 303 321 ali 051 312 739.


Vzorci zeliščnega žganja na ocenjevanju Drobrot Jablaniške doline 2015