Domov | Aktualno | Vabilo na 13. pohod po ...

Vabilo na 13. pohod po Jablaniški poti

 Društvo za razvoj podeželja LAZ vabi na 13. tradicionalni pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 2. aprila 2016. Start pohodnikov je med 7.00 in 10.00 pri GDv Zgornji Jablanici.

 2. aprila 2016 ste lepo vabljeni, da se podate na prijeten pohod po gozdnih poteh, se sprostite ob lepih razgledih in si privoščite dobrote iz domače ponudbe. Pripravlja se že 13. pohod po krožni, 15 km dolgi Jablaniški poti, na kateri vas pričakajo prijazni domačini. Pot vodi mimo treh cerkva, tradicionalne sušilnice sadja in mimo Domačije spominov v Gradišču z novo tematsko razstave.

iPrijava pohodnikov je od 7. do 10. ure pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Ltiji. Za simbolično prijavnino spijete jutranjo kavico ali čaj, pojeste kakšen »štrukeljc«, vzamete jabolko v nahrbtnik in se podaste na pot. Na poti vas čaka vrsta prijetnih doživetij – od ogledov objektov kulturne dediščine (cerkev sv. Ane v Jablanici, Pr' Strnari v Jablaniških Lazah si oglejte 65 let staro sušilnico sadja, na Mamolju pa cerkev sv. Janeza Krstnika ter seveda v Gradišču cerkev sv. Marije Magdalene), pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst in občudovanja lepih panoramskih pogledov na vse strani Slovenije. Zlasti v Bukovici, na kontrolni točki v Prelesju in pri cerkvi sv. Magdalene v Gradišču pri Litiji so pogledi na Kamniške, Julijske Alpe, kot tudi Dolenjsko in Posavsko hribovje enkratni.

Med potjo boste lahko na zeliščarski kmetiji Pr` Janez poskusili zeliščne čaje in jih seveda tudi kupili. Na cilju v vasi Gradišče vas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelovom, ki ga organizira Društvo Laz. Za domov boste lahko kupili več vrst domačega kruha iz krušne peči, potico in druge domače dobrote. Ob 13.30 uri bo kratek kulturni program in ker vam bo povratek v dolino vzel samo kakih 20 minut, ni razloga, da se ne bi na cilju zadržali do poznih popoldanskih ur.

Preden se spustite v dolino se ustavite v Domačiji spominov, kjer si oglejte novo 11. tematsko razstavo starih fotografij in predmetov, Skebetovo domačijo,  v vasi Zg. Jablanica staro Majčevo kaščo, kjer še danes shranjujejo pridelke, malo nižje ob cesti pa Kmetovo gospodarsko poslopje, ki je zaradi posebnosti izdelave zaščitena kulturna dediščina.

O podrobnostih in programu bomo pisali na FB www.facebook.com/drustvo.laz

Kontakt: drustvo.laz@gmail.com, 070 303 321, 051 312 739


Do Zgornje Jablanice pridete iz več smeri:

Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite cerkev Sv. Ane.

Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.

Lahko pridete tudi z vlakom, saj bo organiziran avtobusni prevoz izpred železniške postaje v Litiji do gasilskega doma v Jablanici ob 07:55 in povratna vožnja iz Gradišča pri Litiji ob 15.00. Cena vozovnice je 1,00 EUR.