Domov | Aktualno | Udeležili smo se ...

Udeležili smo se konference projekta DOCPIE v Serresu, Grčija

 S projektnim dogodkom na temo udeležbe državljanov pri regionalnem razvoju, ki je potekal od 30. junija do 2. julija 2015 v grškem Serresu se je izvajanje projekta "Demokratična odgovornost in državljanska udeležba v Evropi" prevesila v drugo polovico. Na dogodek v Serres so prišli udeleženci iz 13 držav, ki lahko sodelujejo v programu Evropa za državljane.

Govorci so na konferenci, ki jo je otvoril župan mesta Serres, so predstavili številne primere dobre prakse aktiviranja civilne družbe za skupen razvoj in reševanje problemov na lokakalnem in regionalnem nivoju. V času dogodka so bile na ulicah dolge vrste pred bankomati in žive razprave o možnih scenarijih razpleta grške krize. Morda je bila zaradi tega konferenca malo manj obiskana, kot smo pričakovali, saj v skrbi za prihranke in negotovo prihodnost ljudje niso pripravbljeni razmišljati o vzvodih za večjo vključenost civilne družbe v Evropi.

Dogodek z naslovom " Razvoj regij in mest preko državljansko udeležbe v okviru Evropske unije" je drugi projektni dogodek, prvi je bil v začetku maja letos v Dresdnu z namenom, da prispeva k aktivaciji mladih preko prostovoljstva.
Serres je mesto v grški regiji Makedonija s 100 tisoč prebivalci, vzhodno od Soluna. Dogodek sta pripravila občina Serres in klub Unesko, ki sta oba partnerja na projektu DOCPIE. Veliko število govorcev na konferenci je predstavilo številne teme, od principov delovanja Evropske unije, programov za razvoj regij, programa Evropa za državljane, ki sofinancira projekt DOCPIE, do zanimivih iskušenj pri uspešnih projektih, kot sta globalni projekt oz. gibanje "Love you block" in " Evropska prestolnica mladih Solun 2014". 


Petnajst partnerjev, ki jih vodi Društvo LAZ je na sestanku pregledalo dosedanje aktivnosti in ugotovilo, da projekt poteka po načrtu. Preko poletja bodo aktivnosti usmerjene v zbiranje mnenj držagvljanov v vseh partnerskih državah in tudi v drugih preko spletnega vprašalnika. V slovenščini je dosegljiv na povezavi www.1ka.si/a/68449. Z rezultati, ugotovitvami in vašimi pobudami bomo seznanili evropsko komisijo.

Naslednji dogodek v okviru projekta DOCPIE bo 24 septembra v Ljubljani in Šmartnem pri Litiji organiziralo društvo LAZ. 

Več o projektu je tu in na FB