Domov | Aktualno | Poletna muzejska noč v ...

Poletna muzejska noč v stalni zbirki prodnikov na Bregu pri Litiji, 20. junij

 V soboto, 20. junija se bodo na Bregu pri Litiji za vse obiskovalce brezplačno odprla vrata stalne razstave savskih prodnikov, ki je edinstvena v Evropi. Vabimo vas, da si na ta dan, ko bo pred nami najkrajša noč v letu vzamete čas med 18. in 24. uro. Dogodek bo povezoval kulturo z družabnim življenjem na vasi.

 VABLJENI NA POLETNO MUZEJSKO NOČ V STALNO ZBIRKO PRODNIKOV NA BREG PRI LITIJI v soboto, 20. junija


Poletna muzejska noč je tradicionalna skupna akcija odprtih vrat slovenskih muzejev, stalnih zbirk in galerij. Letos se tej vseslovenski akciji pridružuje tudi stalna razstava prodnikov iz reke Save, razstavljena v prostorih gasilskega doma na Bregu pri Litiji, ki jo upravljava Društvo za razvoj podeželja LAZ.

Stalno zbirko, si bo mogoče na ta dan ogledati brezplačno pozno v noč. Razlog več za obisk bo tudi spremljajoč kulturni in zabavni program. Na ta način želimo povečati prepoznavnost stalne zbirke savskih prodnikov ki je edinstvena v Evropi. Dogodek je prav tako priložnost za spoznavanje drugih zanimivosti vasi Breg in Tenetiše.

Društvo LAZ bo v goste povabilo strokovnjake s področja geologije in zgodovine. Večer bodo popestrile kulturne skupine s petjem, igranjem itd.

Zbirka savskih prodnikov in področje geologije bo prilagojeno predstavljeno tudi za najmlajše, ki se bodo lahko vključili v ustvarjalne delavnice.

Tudi na sosednji Domačiji Paternoster bodo na poletno muzejsko noč odprli svoja vrata in sprejeli obiskovalce.


Vabimo vas, da si v soboto, 20. junija, ko bo pred nami najkrajša noč v letu, vzamete čas in se udeležite prireditve na Bregu pri Litiji, ki bo potekala od 18. do 24. ure.

Dogodek bo povezoval kulturo z družabnim življenjem na vasi.

Več o programu na www.laz.si

Obiskovalci stalne razstave zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji

Program:

18.00 - 19.00 Ustvarjalne delavnice (poslikavanje prodnikov, enostavni kemijski preizkusi)

19.00 - 20.00 Reka Sava nekdanja prometna žila Zasavja, pomen in dediščino naše reke nam bo približala     kustusinja litijskega muzeja ga. Helena Hauptman.

20.00 - 20.30 Strokovno vodenje po zbirki, kaj nam pripovedujejo prodniki in kamnine nasploh, bomo spoznali z Mirkom Dolinškom.

20.30 - 21.00 Kam sežejo korenine rodbine Jug iz Brega pri Litiji?Rodoslovno popotovanje v zgodovino s poznavalcem Jožetom Sinigojem.

21.00 - 22.00 Kulturni program v izvedbi domače skupine in gostov, preplet pesmi in glasbe: ŽPZ Društva Laz, Oktet Valvazor, Litijske citrarke.

22.00 - 22.45 Ogled dokumentarnega filma Čudovit svet Savskih prodnikov s strokovnim vodenjem.

22.45 - 23.15 Ogled dokumentarnega filma Zgodovina rečnega promete po reki Savi.