Domov | Aktualno | Dan jagod in špargljev

Dan jagod in špargljev

Mesec maj je kot nalašč za družinske nedeljske izlete in obisk prireditev, ki se dogajajo na prostem v naravi. Če pa je obiskana prireditev kulinaričnega značaja odpade še skrb za pripravo kosila.

Bliža se kulinarični dogodek, Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji, ki bo v nedeljo, 24. maja 2015 med 10 in 18. uro. Organizator dogodka je Društvo LAZ v sodelovanju z ŽRD Litija in domačijo Paternoster.

Mesec maj je kot nalašč za družinske nedeljske izlete in obisk prireditev, ki se dogajajo na prostem v naravi. Če pa je obiskana prireditev kulinaričnega značaja odpade še skrb za pripravo kosila.

V vasi Breg  pri Litiji, ki je oddaljena od središčne točke Slovenije (GEOSS) le 15 km se bo v nedeljo, 24. maja 2015 odvijala kulinarična prireditev Dan jagod in špargljev.  Vas Breg, o kateri je pisal že Janez Vajkard Valvazor, katerega podeželski gradič (Bogenšperk) stoji nedaleč stran, je prepoznavna po pridelavi jagod in špargljev. V ta namen Društvo za razvoj podeželja LAZ vsako leto organizira dogodek, katerega se udeleži več tisoč obiskovalcev.

Soustvarjalci letošnjega dogodka bodo poskrbeli za pestro dogajanje skozi cel dan. Poleg že znanih pokušin raznovrstnih  špargljevih jedi in jagodnih napitkov ter sladic boste obiskovalci ob nakupu zdrave zelenjave in sadja prejeli še recepte. Ponudniki umetnostih obrti, pa vas bodo povabili k ustvarjanju unikatnih izdelkov.  S svojo ponudbo se bodo predstavile tudi ekološke kmetije iz lokalnega okolja.

Za boj aktivne in adrenalina željne dobo preko dneva potekale športne igre. Ob zvokih harmonike pa se boste lahko tudi zavrteli.

Poskrbljeno bo tudi za animacijo najmlajših, ki se bodo vključili v ustvarjalne delavnice, ali se igrali na otroškem igrišču.

Informacije: 070 303 321

Kako na prireditev?

- peš
- s kolesom
- z avtom
- z avtodomom
- z vlakom
Izbirate lahko med vsemi naštetimi možnostmi. Odločitev je na vaši strani.
 

Nasveti


Za dolgo, zdravo in vitalno življenje uživajte sveže jagode

Pri uživanju jagod bomo zaužili veliko vitamina C, ki pomaga pri celjenju poškodb in dviguje splošno odpornost organizma. Folna kislina v jagodah je priporočljiva za nosečnice, saj poskrbi za boljši razvoj otroka. Kalij v plodovih znižujejo previsok krvni pritisk, magnezij pa ščiti srce pred stresom. Jagode so odlične za znižanje odvečnih kilogramov.

Špargli, čistilci telesa

Šparglji imajo izrazit okus in po čistilnem učinku za telo jim skoraj ni para. Učinkovitost delovanja že po nekaj urah potrdi barva in vonj našega urina. Zeleni šparglji so bolj cenjeni kot beli šparglji, saj vsebujejo skoraj še enkrat toliko rudnin in vitaminov. Vsebujejo vitamine B, C in E, beta karoten, pa tudi nekaj mikroelementov. Poleg čistilnega učinka na telo uravnavajo delovanje žlez ter uravnovešajo razmerje kislin in baz v telesu. Šparglji ali beluši lajšajo revmatične težave in ugodno vplivajo na prebavo.

 



Koliko časa se kuhajo šparglji?

Beli šparglji se kuhajo od 10 do 15 minut, zeleni pa 7 do 12 minut. Nikoli jih ne kuhamo do mehkega. Trdi pa tudi ne smejo biti.