Domov | Aktualno | Društven izlet "Skupaj ...

Društven izlet "Skupaj odkrijmo Visoki Kras" 13.4.2013

Vabimo vas na letno strokovno ekskurzijo društva LAZ, ki bo 13. aprila 2013. Ob 7. uri se bomo zbrali pri GD v Zg. Jablanici in se oZ.dpeljali proti Ljubljani, Postojni do Visokega Krasa. Z Visokim Krasom se bomo srečali v Pivki, kjer nas bo pričakala lokalna vodnica.



Pivško kotlino obdajajo visoke kraške planote, Nanos, Hrušica s Trnovskim gozdom in Javorniki. Površje planote je kamnito, razčlenjeno z globokimi vrtačami, dragami in kopastimi vrhovi. Zaradi zakraselosti in neugodne klime so planote neposeljene im prekrite z bukovo jelovimi gozdovi.

V nižjem delu po široki dolini/ravnici občasno teče reka Pivka. Pivka izvira kadar se kras napolni z vodo, njen tok traja okrog 100 dni na leto.


Zajtrk si bomo privoščili na turistično urejeni kmetiji. Okusili bomo značilne jedi za to pokrajino. Po zajtrku si bomo ogledali enega od presihajočih (devetih) Pivških jezer. Od tod, pa se bomo podali v osrčje Javorniških gozdov.

Zaselek Mašun (1025m) je na severozahodnem delu gorske planote Snežnik (z vrhom 1796 m). Obdan je s prostranimi gozdovi, zato so se na tej lokaciji sprva naseljevali predvsem gozdarji in lovci. Mašun predstavlja stičišče cestnih povezav med občinami Cerknica, Ilirska Bistrica, Pivka in Loška dolina. Revirni gozdar nam bo predstavil in približal pestro življenje v Javorniških in Snežniških gozdovih. Še posebno bomo spoznali življenje rjavega medveda. Za kosilo si bomo privoščili divjačinski golaž. Sledil bo kratek sprehod po okolici.

Pot bomo nadaljevali proti gradu Snežnik katerega si bomo tudi ogledali. Grad Snežnik je eden redkih gradov v Sloveniji, ki ima ohranjeno originalno opremo zadnje knežje družine izpred druge svetovne vojne in se predstavlja kot muzej bivanjske kulture 19. stoletja.

Pred gradom ali za mi še nekaj manjka (nek manjši obrok), ogled. Morda pri Majdi v Cerknici.

Priporočamo vam, da se oblečete v topla oblačila in udobno obutev.

 

CENA: 20,00 EUR po osebi za člane društva, izračunana na min. št. oseb 40
PAKET VKLJUČUJE: celodnevni program, zajtrk, kosilo, večerja, ogledi po programu, zavarovanje odgovornosti, organizacijo in vodenje izleta.


Prijave in informacije:

051 312 739, mojca.hauptman@gmail.com