Domov | Aktualno | Koncert ob 10. obletnici ...

Koncert ob 10. obletnici delovanja ŽPZ LAZ

Zborovsko petje je v Sloveniji, še posebej v občinah Šmartno pri Litiji in Litija, dobro razvito in pomembno pripeva k ohranjanju kulturne dediščine in identitete naroda. Slovenci radi pojemo in če ne prej, se v obdobju, ko otroci malo odrastejo, ko se dinamika v službi nekoliko umiri ali pa po upokojitvi, si želimo sredine, kjer bi lahko izživeli veselje do petja. 

Smo Ženski pevski zbor LAZ, ki pod okriljem Društva za razvoj podeželja LAZ neprekinjeno deluje že od leta 2012. Na samem pričetku pevskih vaj se nismo kaj dosti ukvarjale s tem, kako se naj poimenujemo. Ko pa se je bližal nastop, smo zbirale ideje in se odločile za ime: Ženski pevski zbor LAZ. V zboru pod vodstvom Mance Vidic poje 25 žensk, ki prihajajo iz občin Šmartno pri Litiji in Litija. Program zbora sestavljajo različne skladbe za ženske zasedbe – od  priredb ljudskih, do umetniških pesmi, nekaterih tudi v tujih jezikih, ki jih včasih obogatimo tudi z inštrumentalno spremljavo. Stremimo k temu, da se kakovost petja ves čas zvišuje, k čemur pripomorejo tudi izobraževanja – pevski vikendi, ki jih organiziramo enkrat letno.

Redna tedenska aktivnost, spodbujanje zdravih prijateljskih odnosov in timski duh so neprecenljivi za kakovostno življenje v lokalni skupnosti. Poseben odnos do starejših krajanov in tistih, pogosto osamljenih v domovih za starejše, izražamo s podoknicami ob visokih jubilejih in vsakoletnih nastopih v domovih starejših občanov. Na nastopih pa dajemo priložnost tudi mladim glasbenikom in povezovalcem programa.

Kar nekajkrat smo gostovale tudi v tujini - Češka, Madžarska in Italija. Lani oktobra je bilo v okviru projekta Urada za Slovence po svetu organizirano 7. srečanje moravskih in slovenskih zborov 2021 na Češkem. Žal pa smo bile primorane sodelovanje odpovedati zaradi epidemiološke situacije. Slovensko-češki koncert bo ŽPZ LAZ organiziral letos 28. oktobra v Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji, kjer bomo gostile češke pevske zbore.

Letos praznujemo 10. obletnico delovanja zbora, ki jo bomo obeležile s samostojnim koncertom in pospremile z videom, ki bo prikazoval našo dosedanjo pot.

Da pa bo praznovanje še posebej veselo, vabimo vse ljubitelje zborovske glasbe, da se nam 18. septembra 2022 ob 16. uri pridružite v atriju gradu Bogenšperk. Gostje koncerta bodo Oktet Valvazor.