Tvegani rezi v socialne programe nevladnih organizacij

Kljub opozorilom se z rebalansom sredstva za socialne programe nevladnih organizacij zmanjšujejo za 34 odstotkov, kar bo najbolj prizadelo prav tiste, “ki jih je proti dnu potisnila brezumna vehementnost finančnih institucij in nepripravljenost države, da opravi svojo nalogo”, so v odprtem pismu vladi in poslancem zapisale nevladne organizacije.

Kot so sporočili iz mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS, so nevladne organizacije vlado in poslance državnega zbora v zadnjih mesecih večkrat opozorile na previdnost pri krčenju sredstev, ki se namenjajo za razne socialnovarstvene programe nevladnih organizacij (varne hiše, pomoč in svetovanje žrtvam nasilja, dnevnim centrom za osebe s težavami v duševnem zdravju, itd).

“Naša opozorila so naletela na gluha ušesa, saj danes v parlamentu sprejemate rebalans, ki v vse te programe in aktivnosti grobo posega,” poudarjajo.

Sprva je po navedbah CNVOS v blaginjo ljudi zarezala finančna kriza. Izgubljenih je bilo 55.000 delovnih mest, 250.000 Slovencev se je znašlo pod pragom revščine. Kazalo je, da se bodo lahko zanesli vsaj na socialno državo. A z rebalansom se sedaj, kot so zapisali, posega še v socialne pravice.

Poudarjajo, da ne gre za 8000 zaposlenih v nevladnih organizacijah, ampak za več sto tisoč tistih, ki jim nevladne organizacije vsakodnevno pomagajo iz stisk s pomočjo več kot 200.000 prostovoljcev.

“Nevladne organizacije že desetletje zavestno nase jemljemo vlogo poslednje varovalke – pomagati, ko država odpove ali pa se ne more odzvati dovolj hitro in učinkovito. Zdaj se očitno zavestno odrekate tudi temu,” so zapisali v pismu vladi in poslancem.

VIR: STA

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.