Domov | O nas | Skupina Mavrica Kisovec

Skupina Mavrica Kisovec

Med potekom našega usposabljanja, ko smo se odločale ali bomo družabnice ali vodja skupine smo se odločile, da skupino ustanovimo v Kisovcu, ker se na tem območju nič ne dogaja in bo to prva medgeneracijska skupina.
Na usposabljanju smo dobile kar nekaj zamisli, predlogov, kje vse bi se lahko dobivale. Med izbiro prostora smo upoštevale več vidikov in sicer: lahko dostopen prostor, čim manjša oddaljenost od doma udeležencev srečanja.
Izbiro kandidatov smo prepustile domačinki Lojzki, ki je opravila, kar nekaj telefonskih pogovorov, obiskov in tudi med sprehajanjem po Kisovcu s svojim kužkom iskala primerne kandidatke in kandidate, ki so pripravljeni sodelovati v naši skupini.

Ko je bilo vse dogovorjeno je prišel dan D in to je bil ponedeljek 24.11.2008 ob 17. uri v Kulturnem domu Svoboda Kisovec. Na naše prvo srečanje je prišlo 6 članov, od katerih je bil eden moški, ki je hotel prevzeti vlogo vodje, ko pa smo mu povedale namen našega delovanja, pa se je sam izločil iz skupine. Dokaj kmalu se je po Kisovcu razvedelo za naše delovanje in so počasi prihajali še novi člani, smo kmalu prišle na 10 članov in tri voditeljice. Padla je ideja, da bi se razdelile v dve skupini, a želja članic je bila, da se ne razdelimo, saj vedno katera manjkala, zboli ali pa ima kakšno drugo obveznost.

Pri izbiri imena je bilo podanih več predlogov, a najbolj zanimiv je bil predlog in razlaga članice Tjaše, da naj bomo Mavrica, ker smo pisane tako po starosti, barvi las kot po značaju. Vsem je bil ime takoj všeč in vzele smo ga za svojega.Na podlagi naših predlogov in izraženih interesnih področji vseh članic smo kmalu naredile plan našega druženja, kam bomo šle, kako se bomo udeleževale različnih prireditev v okviru društva in na drugih področjih naše občine. Pri izdelavi plana je bilo naše vodilo, da teme pogovora izbiramo oz. prilagodimo glede na letni čas in naše smernice so tudi aktivnosti medgeneracijskega društva. Plan dela oddamo tudi na krajevno skupnost, da so seznanjeni z našim delovanjem.

Kmalu smo se navadile in so nam naša druženja prešla v stalnico tako, da je bil kar težko slovo za poletni čas in smo komaj čakale na naše jesensko snidenje.

Med nami imamo tudi pesniško dušo, ki je naša druženja lepo opisala v pesmici

 

MAVRICA

Poznate mavrico?
Tisto, pisano –
rdečo, oranžno, rumeno,
zeleno, modro, vijolično,
ki se v dežju, v loku, pne čez nebo!?
Lepo, ali ne?

Tudi me smo Mavrica!
Ne verjamete?
Poglejte nas, smo tudi pisane:
ene velike, druge malo manjše,
ene črnolase, kostanjeve, druge blond,
ene mlade, druge manj mlade.
Vse različne,
a vse smo skupaj rade.

Kako hitro čas beži,
kmalu bo leto dni,
kar smo se zbrale,
da bi našemu kraju,
bolj prijeten pečat dale
in komu pomagale,
pa tudi, da bi zase kaj naredile,
saj smo še zdrave in čile.

Srečujemo se vsak ponedeljek,
najprej malo telovadimo,
kaj poučnega preberemo,
se o tem pogovorimo,
včasih tudi kaj zapojemo,
pa kvize in podobne naloge rešujemo,
nekatere tudi slikamo, kiparimo, rezbarimo,
Vida in Lojzka sta pravi mojstrici za to.

Pa tudi druga drugi pomagamo,
pri Lojzki smo že ličkale koruzo
in luščile fižol.
Večkrat smo si šle ogledat
že kakšno razstavo,
včasih pa gremo tudi na kavo.

Začele smo plaho,
kapljale kot kapljice dežne,
najprej tri, pa štiri, pet,
sedaj nas je že trikrat pet.

Čeprav smo nekatere že mame,
babice, celo prababice,
se ne damo,
z mlajšimi skupaj kramljamo,
ustvarjamo, pojemo
in se veselimo.

Junija je bilo kar malo hudo,
ko smo se razšle,
a, kaj hočemo,
dopusti pač!

A vseeno nismo mirovale,
nabirale smo zelišča,
hodile na razstave,
se obiskovale,
ob srečanjih si pomahale, nasmehnile
in malo pokramljale.

Kdor želi, naj se nam pridruži,
kajti zavest, da imaš prijatelje,
njihov pogled, prijazen nasmeh,
ti srce razveseli
in polepša temačne dni.

Sedaj smo spet skupaj,
vesele in zdrave,
že glave smo skupaj staknile
in se pogovorile,
kaj vse bomo letos naredile.

V načrtu imamo veliko,
zato vam povemo vse v en glas:

ŠE BOSTE SLIŠALI ZA NAS!
Milena Vozelj


 
Posebne lepo nam je ob praznovanju rojstnega dneva, slavljenki preberemo ali zapojemo pesmico in skupaj nazdravimo. Po sprehodih pa gremo tudi na kavo.
 
Zelo smo ponosne, da smo v kraju z našim delovanjem naredile premik tudi na kulturnem področju, saj smo leta 2009 v okviru 8. marca organizirale ogled gledališko komedijo »Šola za moške«, katero so prostovoljno odigrali Kulturno društvo Elektroelemnt Izlake-mladinska sekcija za vse krajane in krajanke ter povabile tudi ostale člane medgeneracijskih skupin našega društva. Predstave je bila zelo dobro sprejeta. Leta 2010 pa poleg predstave »Odlikovanje« v izvedbi Kulturnega društva Elektroelement Izlake, pripravile še razstavo »Ročna dela naših krajank«. Na podlagi bogate razstave ročnih del, se je porajala ideja o ustanovitvi skupine ročnih del in tako je nastala sekcija ROKI pod okriljem KD Svoboda Kisovec.

Leta druženja in skupnih doživetij pa kar tečejo in zakorakale smo v 8 leto delovanja naše skupine. Vendar nam zamisli in idej za naše druženje ne manjka, zato boste še slišali za nas.