Poziv proti lovu na ogrožene vrste ptic in k odpravi lova ptic za zabavo

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS, poziva ministra za kmetijstvo in okolje, da prepreči uvrstitev zavarovanih vrst ptic med lovno divjad in da se zavzame za odpravo lova ptic za zabavo. Aktualna pobuda za spremembo lovske zakonodaje vključuje dodajanje osmih zavarovanih vrst ptic na seznam lovne divjadi. Med predlaganimi vrstami je pet v Sloveniji ogroženih gnezdilk. Dajte svoj glas za zaščito ogroženih ptic.

Vašo podporo lahko s podpisom peticije izrazite na www.tretjiclen.si/slo/ptici.

V Sloveniji lovci vsako letu ustrelijo več kot 40 000 ptic. Jerebica, fazan in mlakarica nikomur ne povzorčajo nič žalega niti ne povzročajo gospodarske škode. Te ptice ustrelijo zgolj zaradi zabave in osebnega okoriščanja kar za sodobno družbo ne sme biti sprejemljivo opravičilo. 

Lov na ptice na žalost še vedno poteka v vseh evropskih državah, tragične razsežnosti pa dosega na območju Sredozemlja in držav ob obalah Jadranskega morja. Zgolj v državah jugovzhodne Evrope lovci vsako leto ubijejo več kot 2 milijona ptic. Posebno ranljive so ptice selivke, ki med naporno, več tisoč kilometrov dolgo, potjo obupano iščejo mirna in varna postajališča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo.

Pridružite se pozivu, da Slovenija postane oaza miru za ptice selivke, svetovne popotnike, in podprite zaščito ogroženih vrst ptic.

VIR: DOPPS
 

Copyright © 2009 - 2020, Društvo Geoss in Društvo za podporo civilne družbe.