Domov | O nas | Narodne noše

Narodne noše

ŠTAJERSKA NOŠA
Štajerska noša je preprosta, kot smo preprosti tudi Štajerci.

Moški so nosili belo srajco, hlače, škornje, telovnik in klobuk. Značilen zanje pa je bil tudi predpasnik iz modro barvanega platna.

Ženske so nosile belo, snažno, naškrobljeno podkrilo, ki se je videlo izpod pisanega krila. Na glavi so imele ruto spredaj prekrižano in zadaj zavezano. Obute so bile v čevlje in nogavice.


GORENJSKA NOŠA
Gorenjska noša je najbolj bogata in lepa.

Moški so nosili bele srajce in bogato okrašen telovnik iz najbolj finega žameta, okrašen z vezenino. Čez ramena so bili ogrnjeni z barvno ruto. Obuti so bili v visoke črne usnjene škornje, obrobljene z rdečim usnjem. Tudi hlače so bile večkrat usnjene.

Že moški so bili lepo oblečeni, ženske pa so bile v praznični obleki lepe kot gorenjski nagelj. Na glavah gorenjskih žena se je bohotila lepo okrašena avba, dekleta pa so imela prav tako lepe zavijačke, bele trikotne rute s prišitim čelnikom. Obleka je bila nabrana in je padala do gležnjev, čez njo je bil pripet črn predpasnik (fertah). Pod obleko je bila bela srajca s širokimi rokavi, obrobljenimi z belo čipko, spodnje krilo in bele nogavice z bunkicami. Čez rame so bile ogrnjene s svileno ruto s franžami in rožnim vzorcem. Bogate in mestne gospe so imele pozlačen kovinski pas - sklepanec, neporočene pa medeninastega. Nanj so obešale ključ vhodnih vrat.


BELOKRANJSKA NOŠA
Noše so bele, po čemer naj bi pokrajina in njeni prebivalci tudi dobili ime - beli kranjci.

Moški so nosili hlače in dolgo srajco, ki so jo prepasali z rjavim usnjenim pasom, okoli vratu rdečo rutico, za klobukom pa brezove vejice.

Ženske so nosile belo obleko in bluzo. Predpasnik je bil bel in poškrobljen. Pas (tkanica), ogrlica, nagelj in nogavice so bili rdeče barve. Najbolj prepoznavna je vezava ženske rute na petelina. Čevlji so bili nizki, črni ali rjavi.


KOROŠKA NOŠA
Koroška noša, tako kot gorenjska, spada v alpski tip noše, vendar ni tako bogata.

Ženske so bile prav tako kot pri gorenjski oblečene v nabrano obleko, belo srajco in podkrilo. Čez obleko so nosile črn predpasnik. Nogavice so bile bele, vendar gladke. Čez ramena so nosile svileno ruto s franžami, vendar z enostavnejšimi vzorci in ne tako bogato kot pri gorenjski noši. Na glavi so imele majhno kapo – avbico, z okrasno mašno zadaj. Obute so bile v polškornje.

Moški so bili oblečeni v tričetrt hlače, modre dokolenke, belo srajco in enobarven brezrokavnik. Okrog vratu so imeli zavezano rutko, na glavi so nosili klobuk, pod njim pa kapo s cofom, imenovano smrtnik. Obuti so bili v nizke čevlje.


KLOBUK
Slika: https://shop.pajk-klobuki.si/2-1-gorenjska-nosa

Klobuk je pri noši imenitnost, ki je bila simbol stanu, starosti in premožnosti. Barva klobuka je bila večinoma črna. Položaj klobuka na glavi je pričal o razpoloženju lastnika, fantje pa so se znali s klobuki tudi poigrati. Vaški fantje so imeli radi igre, s katerimi so se lahko postavili pred dekleti in jim pokazali kako spretni so. Ker so nekdaj klobuke veliko nosili, so bili vedno pri roki za razkazovanje spretnosti.