Domov | O nas | O društvu

O društvu

V Društvu Ragle iz Trebnjega se posvečamo ohranjanju slovenske ljudske dediščine, predvsem zbiranju in petju ljudskih pesmi. Društvo Ragle deluje od 12. maja 1996. V skupini Ragle pojemo Neža Bandel, Karolina Planinšek, Marjana Saje, Jera Rot in Zala Kastelec, ustanovitelja pa sta zakonca Pavle in Antonija Rot.

S petjem popestrimo prireditve in praznovanja, pripravljamo samostojne koncerte, tematske »slovenske večere«, kresovanja, srečanja ljudskih pevcev, »pušelšanke« ob žegnanjih, razstave in delavnice na temo ljudskega izročila.

Sodelovali smo pri projektih Rastoča knjiga, Sijaj, sonce!, Poletna muzejska noč, Zajuckaj in zapoj, sodelovali v oddajah Slovenska zemlja v pesmi in besedi, na etnoloških taborih ter s skupinami in posamezniki, ki delujejo na področju slovenske ljudske glasbe. Snemali smo za arhiv RASlo in SAZU, sodelovali v programih več radijskih postaj in na dobrodelnih koncertih. Nastopile smo na občinskih, območnih, regijskih in državnih srečanjih ljudskih pevcev in godcev ter otroških folklornih skupin, na Mednarodnem srečanju malih glasbenih skupin v Veliki Gorici na Hrvaškem in na mednarodni prireditvi v Avstriji. Priredili smo samostojni koncert v Svetem Križu pri Trstu v Italiji, oktobra 2011 pa smo s turnejo obiskali Slovence v Argentini

Ljudsko pesem smo Ragle predstavljale mladim v vrtcih, osnovnih šolah, gimnazijah, mednarodnih šolah in študentom. Izdali smo tri zgoščenke (»Prid' no drev'«, »Delaj, delaj, dekle pušeljc«, »Ena ur'ca bo prišla«) ter knjigi (»Kdor bo to pesem iz srca pel« in »Povečerek«). Prejeli smo srebrno Gallusovo in zlato Maroltovo značko JSKD, priznanje krajevne skupnosti Trebnje in Golievo priznanje občine Trebnje.