Domov | Koledar dogodkov | Kirgizistan in Uzbekistan

Kirgizistan in Uzbekistan

16. februar 2024, ob 17.00 uri
Kraj dogodka: v živo in preko spleta

Ker sem prvič potoval po tem delu sveta, nisem imel velikih pričakovanj. Sem pa zelo hitro spoznal, da sem odkril košček sveta, kjer še ne poznajo masovnega turizma in ljudje so še zelo prijazni, nasmejani in gostoljubni.

Potovanje sem začel v glavnem mestu Kirgizije - Bishkek, mestu, ki ga obdajajo številne gore. Sledi obisk Karakol-a, mesta na vzhodnem delu jezera Issak-Kol. Dva dni štopam naokoli in si ogledujem zanimivosti, kot so Dolina Skazka in zanimive slapove. Ker sem oba dneva štopal, sem imel priložnost spoznati zelo prijazne in nasmejane ljudi. Iz Bishkeka sledi dolga vožnja do mesta Osh, na zahodu dežele, kjer se izgubim med uličicami in stojnicami bazarja Jayma, enega najstarejših bazarjev v tem delu sveta. Zgodaj zjutraj naslednjega dne obiščem živalski sejem, kjer prodajajo na stotine ovac, krav in konj.

Sledi pot proti glavnemu mestu Uzbekistana Tashkent, ki je zelo moderno in napredno mesto. Znano po zanimivih postajah podzemne železnice, ki so bile zgrajene v času Sovjetske zveze. Obiščem številna starodavna mesta, skozi katera so potovale karavane po zgodovinski Svileni cesti-poti, ki je povezovala Evropo in Azijo. Samarkand, Bukhara in Khiva so mesta, katera so me povsem očarala s svojo arhitekturo.

Za konec še en dan Tashkena in pot domov.

Predava popotnik Zoran Furman.

Predavanje je brezplačno in bo potekalo v živo in preko Zoom aplikacije.

Prijava na https://forms.office.com/r/viX8My1vib