Domov | Koledar dogodkov | Zanimivo popotovanje - ...

Zanimivo popotovanje - Južna Koreja in Tajvan

24. junij 2020, ob 18.00 uri
Kraj dogodka: Društvo AIA - Mladinski center Mengeš, Slovenska cesta 28Potovanje sem pričel v Korejski prestolnici Seoul. Bogata kultura in zahodnjaški vpliv, ki ga občutiš na vsakem koraku. Pot me popelje na vzhodno obalo, do mesta Sokcho, kjer je samo streljaj iz mesta zelo lep Nacionalni park Seoraksan. Dan, ki sem ga preživel med dolinami, potoki in zanimivimi skalnimi formacijami, mi bo za vedno ostal v spominu. Iz Sokchoja sem se na "štop" odpravil na sever do DMZ-ja, kjer od daleč s strahom pogledujem na sever proti Severni Koreje. Kot navdušenec nad olimpijskimi igrami, sem obiskal Pyeongchang točneje mesto Hoenggye, kjer so potekale zimske olimpijske igre 2018.

Bogato kulturo in zgodovino Južne Koreje spoznam v tradicionalni vasici Hahoe. Sledil je Gyeongju, kjer sem se sprehodil med grobnicami, ki so jih za sabo pustile pretekle dinastije. Busan, drugo največje mesto v Koreji, je znano po številnih ribjih tržnica.

Sledil je povratek v Seoul, kjer sem se sprehodil po olimpijskemu parku, ki je posvečen poletnim olimpijskim igram, ki jih je gostil Seoul leta 1988.

Taipe, prestolnica Tajvana me je presenetila s povsem drugačno kulturo in energijo, kot sem jo čutil v Južni Koreji. Bogata kultura, neke vrsti zmesi med Kitajsko in Japonsko. To sta državi, ki sta zelo vplivali oz. še vplivata, predvsem Kitajska, na zgodovino te otoške dežele. Sprehodim se po mestu, kjer začutim tisto tapravo Azijo. Tako v načinu življenja, kakor tudi po uličnem utripu. Sloviti Taipe 101, je zagotovo nebotičnik, ki si ga je vredno ogledat, če si v mestu. Na severu so še zanimivi slapovi, ki sem jih obiskal na deževen dan. Na vzhodu otoka se podam v slovito sotesko Gorge, ki ponuja številne ozke doline in skalne formacije, ki so del zanimive igre narave.

Na zahodnem delu Tajvana, je bilo lepo obiskati jezera Sun Moon, preden se odpravim do najlepšega parka na Tajvanu Alishan. Slovi po svojih starodavnih drevesih, ki so stara po tisoč in več let. Potovanje po Tajvanu sem zaključil v mestu Kaohsiung na jugu, od koder poletim nazaj v Seoul. Tu se moje potovanje konča.

Predaval bo Zoran Furman, avtor teksta in fotografij.

Vstop prost. Se vidimo :)

OBVEZNE PRIJAVE na drustvo.aia@gmail.com ali na 070-732-070Z do zasedenost mest zaradi organizacije predavanja ob upoštevanju splošnih in posebnih ukrepov zaradi varovanja zdravja.