Domov | Koledar dogodkov | Select > Edit > Transform ...

Select > Edit > Transform - Fotografska razstava Nejca Trampuža

5. marec 2020, ob 18.00 uri
Kraj dogodka: Društvo AIA - Mladinski center Mengeš, Slovenska cesta 28Vljudno vabljeni na otvoritev razstave fotografa in multimedijskega umetnika Nejca Trampuža z naslovom Select > Edit > Transform.

Nejc Trampuž (1993) je podiplomski študij zaključil na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer fotografija. Za zaključno magistrsko delo, ki nosi naslov Napaka kot transformativna metoda, je lani prejel tudi nagrado ALUO. Tekom študija je interes iz fotografskega medija razširil še na druga področja intermedijskega umetniškega ustvarjanja. Vsebinski fokus je postala družbeno, tehnološko in okoljsko angažirana kritika. Ta se odraža v obliki interaktivnih instalacij, ki raziskujejo robne pogoje fotografskega medija, ga presegajo in prehajajo v druge medije in pristope, kot so video, zvok, svetloba, raznovrstne projekcije, kolaži, avtomatizacija, interaktivnost in tehnologija. Na skupinskih razstavah njegova dela ostajajo najbolj vpadljiva, interaktivna in navsezadnje tudi igriva. Preseneča nas s premikanjem meja v raziskovanju sveta napak, naključij in tehnologije. Navdušenje nad glitchi in njihovo manipulacijo je v tandemu z okoljevarstvenim aktivizmom privedlo do všečne, a žugajoče umetnosti informacijskih napak.

Okoljevarstveno tematiko avtor preizprašuje pri svojih nedavnih projektih, med drugim tudi na razstavi Select > Edit > Transform. Izhodišče so fotografije krajin, najdenih na spletu. Izjemno razširjen žanr kičaste krajinske fotografije vzpostavlja kontradikcijo našemu resničnemu odnosu do narave, do katere se nemalokrat vedemo destruktivno in brezbrižno. Na podoben način uničevalno se do omenjenih fotografij vede avtor, ki izrablja procese pretirane, destruktivne računalniške manipulacije in tako iz digitalnih slikovnih datotek izvabi intenzivnejše barve in kompresijske artefakte ter vzpostavi samosvojo estetiko glitcha - napake (glitch je napaka v analognem ali digitalnem elektronskem sistemu, ta se lahko izrazi tudi v vizualnem). Pri delu uporablja tudi posnetke napak, s katerim se srečuje pri svojih dejavnostih. To estetiko glitcha združuje z izvornimi podobami krajine in podobami umetnih vedut, rezultat česar so bolj ali manj kompleksni digitalni kolaži.