Domov | Koledar dogodkov | Fotografska razstava ...

Fotografska razstava tilyen mucik in koncert skupine zajtrk

15. november 2019, ob 19.00 uri
Kraj dogodka: Društvo AIA - Mladinski center Mengeš, Slovesnka cesta 28fotografska razstava tilyen mucik in koncert skupine zajtrk

15. 11. 2019 / mc mengeš


Herbarij

Rastline so avtoričin predmet fascinacije iz otroštva – najprej v šopkih, nato v obliki suhih rož v herbariju, iskanju imen cvetlic in beleženju podatkov. Zanimanje za cvetlice je posledično zakoreninjeno v njenem umetniškem ustvarjanju. V svojih projektih se ukvarja z botanično fotografijo, alternativnimi fotografskimi tehnikami (rastlinske emulzije, fotografije na rastlinskih listih), s skenografijami tihožitij in botaničnimi eksperimenti. Spominja se otroškega navdušenja nad rastlinskim svetom, kako je med sprehodi na poti v šolo opazovala vrtove, štela barve rož in občasno zamudila pouk. Tako si občutja breskrbnega otroškega opazovanja in dojemanja včasih prikliče nazaj z rastlinjem. Danes doma goji svoje rastline, občuduje njihove liste in cvetlične popke ter jih uporablja v svojih eksperimentih in fotografijah. Avtorica s projektom fotografskega herbarija, ki je v tej obliki predstavljen prvič, nadomešča klasični herbarij. Postopek izdelave herbarija rastline obvaruje pred popolnim propadom in jih ohranja v času. Fotografski herbarij pa avtorici s fotografiranjem rastlin omogoča beleženje in ohranjanje spominov ter občutij ob fascinaciji nad rastlinjem.

Na otvoritvi se nam bo pridružil tudi duet Zajtrk

Tilyen Mucik (1995) je diplomirala na Visoki šoli za storitve (VIST), na oddelku za Fotografijo v Ljubljani z diplomskim delom Flora Femina – združevanje ženskih in botaničnih motivov v polju fotografije. Podiplomski študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oblikovanje vizualnih komunikacij / Fotografija. Osem let je opravljala delo uradne koncertne fotografinje v klubu eMCe Plac v Velenju, ki je osnova njeni prvi fotografski knjigi: ‘’00:00 – Alternativno fotografsko dogajanje v Velenju’’. Na festivalu Rovinj PhotoDays je s serijo ''Pink'' prejela drugo mesto v kategoriji ''Umetniški koncept'' in razstavljala na skupinski razstavi v Mestnem muzeju Rovinj. Njena dela so bila razstavljena doma in v tujini (MSUM – Ljubljana, Galerija Fotografija – Ljubljana, Cirkulacija2 – Ljubljana, Layerjeva hiša – Kranj, Galerija Tir – Solkan, Galerija Photon – Ljubljana, Fbunker – Velenje, Mi Ka Do – Ljubljana, Aksioma – Ljubljana, Mestni muzej – Rovinj, Muzej za umetnost in obrt - Zagreb). Nekatere serije so objavljene v britanskih (Wotisart?, SemiMagazine), ameriških (Float magazine, Shuba magazine, F-stop magazine) in kanadskih (Terroir magazine) revijah. Zadnja ustvarjanja vsebujejo preplet botanične fotografije, alternativnih fotografskih postopkov in eksperimentov z rastlinami.

www.tilyenmucik.com

Duet Zajtrk sestavljata Laura Krajnc in Sven Horvat. Svoje avtorske komade pojeta v slovenskem jeziku, igrata kitaro, violino in tamburin. Lani sta izdala prvo ploščo z naslovom Pričutenja, na kateri se zvrsti število skladb, polnih hudomušnega humorja, zapeljive tragedije in domače preprostosti. Njuna izvirna instrumentalnost se dopolnjuje z burnimi dialogi, navihanimi pripovedmi in satirično igro. Zaznamujejo ju prepletanje žanrov, aktivistična besedila in intimnost - kakršen je tudi zajtrk po navadi sam po sebi.

---------------------------------------------------------------------------------

Z otvoritvijo razstave Herbarij se pričenja tudi sklop prireditev, organiziranih v okviru desete obletnice društva AIA - Mladinskega centra Mengeš. Do konca leta se bo ob jubileju zvrstilo število atraktivni dogodkov, mikavnih koncertov in aktualnih predavanj.


Vstop prost