Domov | Aktualno | Učinek placeba ali ...

Učinek placeba ali zdravilo v umu

Naš um je lahko močno zdravilno orodje, saj je ideja, da lahko možgani prepričajo naše telo v zdravljenje, resnična. To je placebo učinek - in s tem spodbujamo zdravljenje že tisočletja.

Znanost ugotavlja, da je placebo učinek v pravih okoliščinah enako učinkovit kot zdravljenje. Placebo učinek se zgodi, takrat, ko popijemo tableto brez učinkovine, naše telo pa to prepozna kot učinkovito zdravilo ali poseg v telo. Podobno je z injekcijo, ki je napolnjena samo s fiziološko tekočino ali pa operacijo, ki v resnici ni bila izvedena.

Placebo efekt je zanimiv, ker bi lahko na ta način zdravili bolezni brez stranskih učinkov ali pa samo prepričali naše možgane, da nas ne bolijo noge.

Učinek placeba je več kot pozitivno razmišljanje, to je močno prepričanje, da bo zdravljenje ali poseg delovalo in je način, kako naš um našemu telesu pove, da se je treba počutiti bolje.

Če bi radi o placebu, kot tudi o njegovem "bratu" nocebu izvedeli več, torej na kaj in kako učinkuje ter kje ga najpogosteje zasledimo, vabljeni na predavanje o tej zanimivi tematiki.

Predava mag. Mateja Kržin, ki je o Kam napisala magisterij, raziskovanje pa nadaljuje v pripravi doktorata, prav tako pa je terapevtka nekaterih vej KAM medicine.

Zaradi omejenega števila mest sporočite svojo prijavo na drustvo.aia@gmail.com ali 070-732-070 in si rezervirajte mesto.

Vabljeni. Vstop prost.